Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Casestudy: scholengemeenschap Breda zet in op gezond binnenklimaat

Door Herman de Haan Euromate

DeNassau-luchtreinigers.jpg

Scholengemeenschap De Nassau in Breda heeft professionele luchtreinigers laten installeren in de klaslokalen, lerarenkamers en studieruimtes. Dit om de luchtkwaliteit in de gebouwen te verbeteren en zo een gezondere werk- en leeromgeving voor de leraren en leerlingen te creëren. De fijnmazige mechanische filtering haalt namelijk ongewenste deeltjes zoals virussen, bacteriën, pollen, schimmels en (fijn)stof uit de lucht. De luchtreinigers zijn geleverd door fabrikant Euromate.

De Nassau is een grote school met twee locaties in Breda, drie afdelingen en ongeveer 1800 leerlingen en 200 medewerkers. Op een normale schooldag zijn er veel bewegingen, bijvoorbeeld van leerlingen en onderwijzend personeel die wisselen van lokaal. Alleen het gebruik van natuurlijke ventilatie bleek niet meer afdoende. De scholengemeenschap moest op zoek naar een aanvulling hierop.

Verbeteren luchtkwaliteit met luchtreinigers

De luchtreinigers verbeteren de kwaliteit van de binnenlucht. Het zorgt voor een frisse en prettige werkomgeving en heeft een positief effect op de productiviteit en ziekteverzuim.

Hans Teunissen is al ruim 15 jaar werkzaam bij De Nassau als docent en inmiddels ook bestuurder en plaatsvervangend rector. Hij licht de keuze voor de gecertificeerde luchtreinigers toe: “We zijn in contact gekomen met Euromate via een onderzoek van prof. dr. ir. Bert Blocken van De Technische Universiteit Eindhoven en de Katholieke Universiteit Leuven naar het verbeteren van luchtkwaliteit. Hieruit bleek dat luchtreinigers met de juiste mechanische filters de aerosol- en fijnstofniveaus met wel 90 procent terugdringen binnen een klaslokaal. Scholen die niets aan een hoge CO2 waarde in een klaslokaal kunnen doen, buiten de ramen vol open zetten, kunnen op deze manier toch een veilige en gezonde leeromgeving bewerkstelligen zonder dat leerlingen in de kou zitten.”

Modern design uit Breda

Chris Westerveld, eigenaar van Euromate, vertelt: “Wij ontwikkelen onze eigen luchtreinigers. Dat doen we vanuit onze vestiging in Breda, waar we de apparaten ook in elkaar zetten. Daarnaast installeren we de luchtreinigers zelf en doen we het onderhoud.” Voor de apparaten is er gekozen voor een modern design, dat niet opvalt en goed past bij de uitstraling van de ruimtes.

Teunissen sluit af: “De ervaringen zijn heel goed en ook de samenwerking verloopt prettig. Zo konden we bijvoorbeeld goede afspraken maken over de timing van installatie. Zo zijn de apparaten buiten de lessen om geïnstalleerd en in de weekenden en vakanties, zodat er geen overlast was. Het belangrijkste is dat er nu een frisse en gezonde werk- en leeromgeving is gecreëerd.”

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid