Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Zonwering

Met de zomer voor de deur, neemt ook de aandacht voor goede zonwering toe. Op deze pagina besteden wij extra aandacht aan het thema 'Zonwering'.

Toont 1 tot en met 6 van 6 artikelen

thomsa_glass_-_carr.png

Ramen, deuren en kozijnen

Zelf-tintend dynamisch glas in Theater Carré Amsterdam

05 januari 2022

Theater Carré in Amsterdam, één van de bekendste theaters van Nederland, kent op de bovenste verdieping een Restaurant ‘In de NOK’. Prachtige locatie, maar wel op het Zuiden en daardoor had men altijd problemen met opwarming binnen als de zon schijnt. Suntuitive Dynamisch Glas was de oplossing. Door de warmte en felle zonnestralen buiten te houden, zonder afbreuk te doen aan het uitzicht. Het product houd de warmte buiten en zorgt voor een uitzicht zonder verblinding of lamellen. Wat extra bijzonder was aan de toepassing bij theater Carré is dat het hier gaat om een toepassing in koud gebogen. Dit is bij andere dynamische zonwerende glasproducten, niet mogelijk. Hoe werkt zelf-tintend glas en wat zijn de voordelen en besparingen?  De naam zegt het eigenlijk al, de ruiten van Dynamisch glas worden geleidelijk donkerder door de warmte van direct zonlicht op het raam. Hiermee wordt het felle zonlicht doorbroken en kan een aangename hoeveelheid licht het gebouw binnen treden. ‘s Nachts of bij bewolkt weer, bij afwezigheid van direct zonlicht, wordt het glas weer helder. Zelf-tintend dynamisch glas past zich op een natuurlijke en passieve wijze aan. Hierbij wordt de hitte en schittering in uw gebouw constant in evenwicht gehouden. Binnenaanzicht Theater Carré Voor ieder glasprobleem een dynamische oplossing Thomsa Glass is specialist op het gebied van dynamische glas oplossingen. Afhankelijk van de gewenste functie kan men adviseren in bijzondere glastoepassingen of voor de gezochte functies goede oplossingen bieden. Voor zonwering zijn dit Thermochroom of fotochroom beglazing. Als dit geschakeld dient te worden zijn er ook mogelijkheden met Elektrochroom of PDLC technologie. Ook Privacy glas of elektrisch verwarmd glas zijn oplossingen die een goede mix van energiebesparing en functionaliteit kunnen bieden. Informeer bij Thomsa Glass voor een oplossing op maat in dubbel of triple beglazing.

Lees meer
romazopng.png

Ramen, deuren en kozijnen

Hete zomers leiden tot drukte zonweringsbranche

05 januari 2022

Consumenten zijn op zoek naar buitenzonwering, rolluiken en terrasoplossingen om te anticiperen op een mogelijk nieuwe hete zomer. De drukte is volgens zonwering branchevereniging Romazo groot, waardoor dealers en fabrikanten de vraag nauwelijks kunnen bijhouden. Jeroen de Roos, branchemanager van Romazo: ,,Waar een paar jaar geleden de branche nog een sterk seizoensgebonden karakter had, is er tegenwoordig gedurende het gehele jaar door vraag naar zonwering. Hierdoor kunnen de levertijden in onze branche sterk oplopen. Zomers worden steeds warmer en duren langer.” Eenvoudige oplossing tegen opwarming Doordat woningen steeds energiezuiniger worden gebouwd met vloer-, wand en dakisolatie, warmen woningen steeds sneller op. In combinatie met de grote glaspartijen met dubbel glas kan de warmte wel makkelijk toetreden tot de woning, maar er niet meer uit. ,,De opwarming kan eenvoudig worden tegengegaan door het toepassen van zonwering”, zegt de Roos. Zonwering heeft een aantal voordelen t.o.v. andere manieren om een woning aangenaam te houden in de zomer, zoals een airco of een warmtepomp. Het verbruikt geen energie, heeft weinig onderhoud nodig en is CO2-neutraal. ‘Zonwering slimme investering’ De Roos: ,,Wij hopen dat de consument begrijpt dat er sprake is van een uitzonderlijke situatie, waarin vraag en aanbod tijdelijk uit balans zijn.” De branchemanager is ervan overtuigd dat de consument met deze oplossingen slim investeert: de waarde én het comfort van een woning nemen alleen maar toe. ,,Zonwering en terrasoplossingen brengen een onmiddellijk rendement in de vorm van een aangenaam binnen- en buitenklimaat. Bovendien zijn ze energie-efficiënt en CO2-arm, waardoor ze bijdragen aan een klimaat neutrale samenleving.”

Lees meer
csm_mehrere-dachfenster-aussenrollladen-1_f4f40e55fb.jpg

Ramen, deuren en kozijnen

Zonwering op dakramen voor een gezond binnenklimaat

05 januari 2022

Bij iedereen in de bouw is inmiddels het ingeburgerde BENG ingegaan, voor velen is het onderdeel TOjuli van deze eis echter nog een grote onbekende. Deze comforteis is in het leven geroepen om oververhitting van nieuwbouwwoningen tegen te gaan. Woningen zijn vanwege de alsmaar stijgende energienormen steeds beter geïsoleerd en tegelijkertijd hebben we een steeds warmer klimaat, waardoor het risico op oververhitting groter wordt. Woning op efficiënte manier koel houden Sinds vorig moet er dus rekening worden gehouden met het risico op temperatuur overschrijding vastgelegd in de TOjuli eisen. De vraag is daarmee niet langer hoe een woning op een energie efficiënte manier kan worden verwarmd, maar hoe we ze op een energie efficiënte manier koel kunnen houden. Door gebruik te maken van natuurlijke technieken kan de warmte overdag worden buiten gehouden door bijvoorbeeld het nieuwe Roto Designo buitenrolluik op zonne-energie. Tegelijk kan via de geplaatste dakramen in de nacht intensieve koeling van de woning plaatsvinden. Beide acties bieden een gunstig effect op de thermische massa van de woning en zorgen voor een verlaging van de koellast van de woning. Buitenrolluik op dakraam effectief tegen warmte Het gebruik van de zolderverdieping kan prachtig zijn, zeker wanneer het dankzij effectieve warmtebescherming ook in de zomer koel blijft. Roto introduceerde de nieuwe generatie “easy charge” rolluiken op zonne-energie, onafhankelijk door TUV Rheinland getest op product kwaliteit en gebruiksgemak als winnaar uit de bus gekomen. Met een Designo rolluik is het mogelijk binnen ons standaard dakraam assortiment de totale G-waarde (toetreding zonne-energie) te reduceren naar 0,04 Nachtkoeling met warmteafvoer dakraam Bij het oplopen van de binnentemperatuur is het natuurlijk van belang de woning te koelen wanneer de buitentemperatuur daalt. Bij de dakramen geschikt voor warmteafvoer geld dat er een ideale luchtstroom ontstaat om de achterliggende ruimte(s) te ventileren met koelere buitenlucht in de nacht. Dit geeft zonder gebruik te maken van allerhande installaties een zeer gunstig effect op de thermische massa van de woning. Hierdoor wordt de woning veiliger, comfortabeler en gezonder om in te leven.

Lees meer
blog-2-rolluiken33-bouwproductennl.jpg

Ramen, deuren en kozijnen

Zonwering speelt een belangrijk rol bij het voldoen aan BENG-eisen

05 januari 2022

Sinds vorig jaar zijn er nieuwe eisen voor nieuwbouwwoningen en gebouwen om deze energiezuiniger te maken. BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) is de nieuwe graadmeter en vervangt de EPC. Er zijn 3 BENG-indicatoren die de nieuwe toetsingscriteria zijn om nieuwbouw gebouwen te beoordelen. De 1ste indicator is BENG-1 Energiebehoefte. De BENG-1 eis calculeert de totale energiebehoefte in kWh/m² voor verwarming en koeling. Buitenzonwering kan helpen bij het verminderen van de totale energiebehoefte. Ramen zonder zonwering zorgen ervoor dat er in de zomer veel warmte binnenkomt, en in de winter zorgen de ramen juist voor warmteverlies. Dit betekent dat er meer energiebehoefte nodig is om de woning te verwarmen of te koelen. Rolluiken zijn de beste optie Rolluiken toepassen aan de buitenkant van een woning is de beste zonwering optie om te voldoen aan de BENG-1 eis. Wanneer er gekozen wordt voor (aluminium) rolluiken zijn deze voorzien van robuuste lamellen die samen met de omkasting zorgen voor een stevige constructie. Tussen het rolluik en het raam ontstaat er een stilstaande luchtbuffer die in de winter de koude buiten houdt en de warmte binnen. De isolatiewaarde van de woning kan ca. 10 tot 40% verhogen afhankelijk van welke isolatieglas er is toegepast. Solar rolluiken Een solar rolluik is een nieuwe soort rolluik die wordt opgeladen d.m.v. een zonnepaneel. Deze rolluik helpt mee met het nakomen van de twee andere BENG eisen. Namelijk het houden aan de maximale primair fossiel energiegebruik en het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten (%) die wordt berekend voor het gebouw. De combinatie van isolatie en duurzame energie zorgt ervoor dat solar rolluiken de ideale oplossing zijn voor alle nieuwe woningen. TOjuli Wanneer een nieuwbouwwoning voldoet aan alle drie de BENG-eisen, kan er alsnog een probleem ontstaan in de zomer. De woning kan namelijk alsnog veel warmer worden wanneer er niet is gekozen voor buitenzonwering. Om die reden gaan ook de eisen van TOjuli in. TOjuli staat voor TemperatuurOverschrijding juli. Woningen zijn energiezuinig en steeds beter geïsoleerd, echter wanneer zonnestralen naar binnen komen, betekent het dat deze daardoor moeilijker kunnen ontsnappen en dat een woning of gebouw opwarmt. TOjuli wordt berekend met een formule en wordt uitgedrukt in een getal. Buitenzonwering is zeer effectief om een gebouw of woning koel te houden, en dus ook om te voldoen aan TOjuli.

Lees meer
geldbesparen.jpg

Ramen, deuren en kozijnen

Zonwering helpt ook in winter energie en geld te besparen

05 januari 2022

De tarieven voor gas en stroom zijn in de afgelopen maanden hard gestegen. Boosdoener: de aantrekkende economie en (wereldwijd) stijgende vraag naar energie. Veel mensen staan er niet bij stil, maar zonwering kan ook in de koude herfst- en wintermaanden helpen om de energierekening te drukken. Neem nou bijvoorbeeld rolluiken. In de winter kan een gure wind onze woningen flink geselen. Via de ramen verdwijnt dan warmte. Duurbetaalde energie die je met gesloten isolerende rolluiken voor een belangrijk deel binnenshuis kunt houden. Volgens verschillende producenten kunnen rolluiken bijdragen aan een jaarlijkse energiebesparing die kan oplopen tot wel 10 procent. Isolerende werking rolluiken Tussen een raam en een gesloten rolluik staat stilstaande lucht. Vanuit deze laag stilstaande lucht gaat een isolerende werking uit. Warmte kan zo door weersomstandigheden minder makkelijk onttrokken worden aan de woning. In de warme zomermaanden werkt het uiteraard andersom en wordt de warmte buitengehouden, zodat er minder energie nodig is om de woning te koelen. Meer weten over rolluiken? Hier vindt u informatie over rolluiken bij verschillende producenten.

Lees meer
bp_zonwering_tno2-15.jpg

Ramen, deuren en kozijnen

TNO ontwikkelt een coating als zonwering: SunSmart

05 januari 2022

Een goede zonwering is niet alleen belangrijk in het kader van comfort, maar ook om de (energie)kosten voor koeling te minimaliseren. Hierin gaan de ontwikkelingen steeds verder. TNO ontwikkelde bijvoorbeeld een coating waarvan de eigenschappen zich aanpassen aan de buitentemperatuur. Wanneer het buiten zonnig is, houdt hij de infrarode (warmte)straling tegen en op koude dagen laat hij de warmte juist door. Het zichtbare licht kan altíjd naar binnen. SunSmart zonwerende coating Al jaren wordt daarom door wetenschappers gewerkt aan een zogenaamde thermochrome coating die ‘schakelt’ op basis van temperatuur: Bij zonnig weer houdt deze coating de warmte tegen terwijl hij op koude dagen de warmte juist binnenlaat. TNO ontwikkelde bij Brightlands Materials Center (een samenwerkingsverband tussen TNO en de provincie Limburg) een dergelijke coating – SunSmart – en bewees de werking op labschaal. Daniel Mann, onderzoeker bij TNO: ‘Uitdagingen lagen in de afgelopen jaren onder andere in de temperatuur waarbij het glas kan schakelen. Deze was voorheen te hoog waardoor op normale warme dagen alsnog te veel warmte werd doorgelaten. Een oplossing hiervoor was al eerder gevonden in elektrochrome systemen die in beglazing worden geïntegreerd. Deze kunnen prima op de gewenste temperatuur schakelen, maar verkleuren daarbij. Dit is een doorn in het oog van architecten. Bovendien zijn deze ramen vaak complexer en duurder en moeten bovendien met de hand worden geschakeld.’ Vergelijkend onderzoek voor zonwerende coating Bovenstaande tekortkomingen zijn opgelost met SunSmart. Deze coating schakelt bij iedere gewenste temperatuur, voor woningen tussen de 15 en 25 °C, en verkleurt hierbij niet. Daniel Mann: ‘Om te kijken wat de mogelijkheden wereldwijd zijn, hebben we een simulatie uitgevoerd. Hierbij is een modelwoning met vijf typen beglazingen in een tiental omgevingen geplaatst waarna voor iedere combinatie de energiestromen zijn gesimuleerd. De klimaten van deze locaties variëren van zeer koud tot zeer warm. Eén van de beglazingen is voorzien van onze coating, één met onze coating in combinatie met warmtewerend glas.’ De eindconclusie is dat het hoogste energiebesparingspotentieel te vinden is in warme klimaten. Daar waar de koelbehoefte het hoogst is. Daniel Mann: ‘Betrekken we de resultaten op Nederland, dan zijn alsnog behoorlijke resultaten te boeken. Toepassing van een warmtewerend glas in combinatie met SunSmart in een vrijstaand gebouw, leidt tot een energiebesparing van 22% voor koeling en verwarming. Dit betekent voor de hele gebouwde omgeving in Nederland een jaarlijkse reductie van CO2-emissies van 4,5 Megaton. Aanvullend hebben we berekend dat een individueel huishouden met een woonoppervlak van 172 m2 en 25% raamoppervlak in de gevel, jaarlijks tot € 638,- kan besparen door een reductie van het stroomverbruik en gas. We hopen dan ook deze coating op relatief korte termijn op de markt te kunnen (laten) brengen.’ Bezoek productcategorie Zonwering op Bouwproducten. 

Lees meer

Tip de redactie!

Nieuws en tips voor onze themapagina’s of newsstream? Laat het ons weten via: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Buitenzonwering

Meer producten →

Binnenzonwering

Meer producten →

Elektrische Zonwering

Meer producten →

Zonweringsysteem

Meer producten →