Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Hitte buiten houden? Gebruik isolatiemateriaal met lage lambda-waarde

Door Herman de Haan Recticel Insulation Nederland

zonneschijn.jpg

Een goed geïsoleerd gebouw zorgt er in de winter voor dat warmte zo lang mogelijk wordt vastgehouden. Isolatie kan er echter ook voor zorgen dat een gebouw koel blijft in de zomer. Er zijn verschillende mogelijkheden om hittestress in gebouwen te voorkomen. Het is belangrijk om dit mee te nemen in een nieuw ontwerp of om over na te denken bij renovatie.

Gebouwen warmen op door de zon en houden warmte in de zomer lang vast. De buitengevels lijken wel straalkachels zo tegen het einde van een mooie zomerdag. Stenen zijn opgewarmd en houden de warmte vast. Maar niet alleen bij de gevel is dat het geval. Op het dak gebeurt hetzelfde. Gedurende de dag warmt het dak op waardoor langzaam maar zeker de binnentemperatuur oploopt. Zeker door de ligging en veelal zwarte dakbedekking en bovenal bij beperkte isolatie kunnen de effecten fors zijn. Op platte daken kan de temperatuur hoog oplopen tot wel 70/80 graden Celsius. Dit is te voorkomen door op de juiste manier te isoleren.

Isoleren voor een koele woning in de zomer

Zonwering en juiste ventilatie zijn effectieve maatregelen om warmte buiten de deur te houden. Maar de basis van een prettig binnenklimaat zit echter in goede isolatie. In de winter is het wenselijk dat warmte lang wordt vastgehouden, zodat de verwarming minder hard hoeft te werken. In de zomer geldt het omgekeerde. Dan moet worden voorkomen dat een gebouw snel opwarmt en de airconditioning de hele dag staat te draaien om het een beetje aangenaam te houden. De temperatuur in een ruimte moet zo constant mogelijk blijven, zowel in de winter als de zomer. Daarbij is het belangrijk zo min mogelijk energie te verbruiken om dat te bereiken.

Kies voor lage lambda-waarde

Goede isolatie levert een belangrijke bijdrage aan deze doelstellingen. Het is goed om isolatieproducten te kiezen met een lage lambda-waarde (λ). Deze producten zorgen ervoor dat je een gebouw relatief dun kunt isoleren om de minimale RC-waarde te behalen. De λ (lambda)-waarde geeft de warmtegeleiding van het materiaal aan, bijvoorbeeld van baksteen, beton, hout, metaal én isolatiemateriaal. Hoe lager de λ-waarde hoe beter het materiaal isoleert, dus hoe hoger de isolatiewaarde. Zowel in de winter als de zomer heeft dat een positief effect op het binnenklimaat en energiebehoefte.

Meer Artikel

Bekijk meer →

Uitgelichte producten

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Privacybeleid