Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Veranda bouwen: waar moet je op letten?

Door Herman de Haan Geomares

veranda.jpeg

Een veranda laat je vaak maar één keer bouwen. Daarom is het belangrijk om dit gelijk goed te doen. Het is namelijk een vrij serieuze investering. In dit artikel hebben we een aantal belangrijke tips op een rij gezet voor bij de bouw van een veranda.

Waarvoor de veranda gebruiken?

Voordat je begint met bouwen van de veranda is het belangrijk om te weten waarvoor je hem wilt gebruiken. Dit geldt voor huidig gebruik, maar ook voor toekomstig gebruik. Het kan namelijk zo zijn dat je situatie verandert en de functie van de veranda daarmee ook. Dit geldt vooral als je kinderen krijgt of hebt. De veranda kan als functie een speelhoek zijn wanneer kinderen jong zijn, terwijl het een studeerplek kan zijn wanneer ze ouder zijn. Verder kan een veranda natuurlijk ook andere functies hebben.

Waar komt de zon vandaan?

Naast de functie van de veranda is het ook belangrijk om te weten hoe de zon de gehele dag schijnt op de plek waar de veranda komt te staan. Als je geniet van de zon is het bijvoorbeeld aan te raden om de veranda met zicht op de zon te bouwen. Wil je dit niet? Dan is het misschien tijd om na te denken of de veranda misschien een andere oriëntering nodig heeft. Natuurlijk kan je ook een lamellen overkapping nemen om de zon te blokkeren.

Van welk materiaal wordt de veranda gemaakt?

Wanneer je een veranda gaat bouwen kun je deze van verschillende materialen laten maken. Dit ligt geheel aan jezelf, misschien past een soort materiaal beter bij het budget dan een andere of misschien is een specifiek materiaal juist gewenst omdat dit voor minder onderhoud zorgt. Elke materiaalsoort heeft dus voor- en nadelen. Wat er voornamelijk gezegd wordt is dat hout en ijzer veel onderhoud nodig hebben terwijl de uitstraling er warm en stijlvol uitziet. Daarentegen vergen aluminium en PVC minder onderhoud.

Veranda isoleren en ventileren?

Een veranda is natuurlijk heel mooi als hij van glas is, maar enkel glasisolatie is niet genoeg om altijd de ideale temperatuur in de veranda te hebben. Denk daarom ook tijdens het isoleren en ventileren van de veranda aan het warmteverlies dat het in de winter heeft en alle warmte die het opslaat in de zomer. Vooral ventilatie is belangrijk, een veranda kan namelijk snel vochtproblemen krijgen.

Meer in "Ramen, deuren en kozijnen"

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid