Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Test UvA: luchtreinigers minimaliseren kans op indirecte coronabesmetting

Door Herman de Haan Euromate

luchtreinigerstestopstelling.jpg

Bij de afbeelding: Professionele luchtreinigers kunnen ook op scholen van grote waarde zijn om de kans op indirecte besmetting met het coronavirus te verkleinen.

Het inzetten van professionele luchtreinigers in gebouwen kan hier leiden tot een 90 procent kleinere kans op ‘indirecte’ besmetting met het coronavirus. Dat blijkt uit een proefopstelling, opgezet door de Universiteit van Amsterdam (UvA) in samenwerking met producent van luchtreinigers Euromate in opdracht van de Tweede Kamer.

De testen zijn uitgevoerd in een ruimte van circa 400 m3, waar Prof. Dr. Daniel Bonn van de UvA de sensoren, metingen en analyses verzorgde. Annelies de Jong, van Euromate, vertelt over het onderzoek: “Gedurende vier weken werd er gemeten met zowel kunstmatig geproduceerde aerosolen als met twintig aanwezige functionarissen die aan het werk waren. De testruimte is gemeten met alleen ingeschakelde ventilatie volgens Bouwbesluit 2012 en met zowel ventilatie als luchtreiniging. Er is daarbij onder andere gekeken naar effectieve werking op basis van de juiste debieten, luchtcirculatie en het verband met de aanwezige luchtbehandeling.”

Luchtreinigers vangen virusdeeltjes op

De Jong vervolgt: “Tijdens dezelfde verblijftijd in een ruimte die voorzien is van ventilatie volgens het actuele Bouwbesluit, zorgt de toevoeging van professionele luchtreinigers voor een 90 procent kleinere kans op indirecte besmetting. Op de filters van de gebruikte luchtreinigers zijn achteraf restanten van virusdeeltjes aangetroffen”, zegt de Jong. “Het onderzoek toont tevens aan dat luchtreinigers ook het aanwezige fijnstof substantieel verlagen. Daarnaast zorgen de apparaten voor lagere energiekosten door een optimale verdeling van de gereinigde lucht.”

Op basis van de testresultaten worden aanvullende onderzoeken gedaan. De resultaten hiervan worden ook gedeeld binnen het zogeheten MIST-programma. Hierin werken virologen, epidemiologen, vloeistofmechanici en ingenieurs samen om virusoverdracht via de lucht te begrijpen en te verhinderen. Dit sluit aan op de langetermijnstrategie van minister Ernst Kuipers, waarin sectoren zelf in actie moeten komen om coronabesmettingen te reduceren.

luchtreinigertestopstelling2.jpg
De Universiteit van Amsterdam en Euromate testen effectiviteit van luchtreinigingssysteem tegen verspreiding COVID-19 in opdracht van de Tweede Kamer.

Aerogene besmettingsroute erkend

Het doel van het onderzoek was het testen van luchtreiniging om indirecte coronabesmettingen te minimaliseren. Hoewel bekend is dat bijna alle van de besmettingen op deze manier tot stand komen, is het risico op indirecte besmettingen door aerosolen met virusdeeltjes lange tijd onderschat in ons land. In landen als Duitsland, VS, VK, Canada en Australië is de ‘aerogene route’ wel officieel erkend, en zijn klaslokalen uitgerust met luchtreinigers om indirecte virusoverdracht tegen te gaan. Ook in België komt er een grootschalig ventilatieplan voor alle publieke ruimtes, waar luchtreiniging onderdeel van uitmaakt. Verder loopt er een onderzoek van de UZ Leuven en TU Eindhoven over het effect van luchtreiniging op scholen.

Meer Artikelen

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid