Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Warmtepomp ook sterk in trek op VSK installatiebeurs

Door Herman de Haan Geomares

vsk1.jpg

Fabrikanten en leveranciers van warmtepompsystemen hadden tijdens de 25ste editie van de VSK installatiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht geen gebrek aan publiek. De stands werden doorlopend druk bezocht. Bij een aantal was het op dagen zelfs dringen geblazen.

Toeval of niet, bij de start van VSK kondigde het kabinet aan dat per 2026 minstens een hybride warmtepomp verplicht wordt bij vervanging van de oude cv-installatie. Of de aankondiging echt voor extra toeloop zorgde is moeilijk te zeggen. Opvallend wel, volgens een aantal fabrikanten, was dat ook veel particulieren zich tijdens de beurs voor vakprofessionals lieten informeren over een duurzaam alternatief voor de ouderwetse cv-installatie. De alsmaar stijgende gasprijzen zorgen er al een tijdje voor dat warmtepompsystemen steeds meer in trek raken.

VSK2.png

Fabrikanten zeggen uiteraard positief gestemd te zijn over het kabinetsbesluit omdat de energietransitie nu nóg meer in een stroomversnelling raakt. Dat de hybride warmtepomp straks de ondergrens is bij vervanging van een cv-installatie, en we dus nog niet helemaal van het gas af hoeven, maakt dat de plannen volgens hen haalbaar zijn. Toch zien zij ook nog stevige uitdagingen. Die liggen met name in de toelevering van onderdelen en componenten die nodig zijn voor de productie van warmtepompen. Maar ook de zorgen over het tekort aan geschoolde vaklui voor de installatie van warmtepompen worden gedeeld. Voor wat dit laatste betreft zal de branche en vooral ook het kabinet daadkrachtig moeten acteren.

Bij de afbeeldingen: Warmtepompen trokken veel aandacht tijdens de 2022 editie van de VSK installatiebeurs

Hybride warmtepomp de standaard

Het kabinet heeft dus aangekondigd dat vanaf 2026 een hybride warmtepomp de standaard wordt voor het verwarmen van woningen en andere gebouwen. Wat betekent dit en hoe werkt het? Hieronder nog een kort overzicht.

1. Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Met een hybride waterpomp is een woning te verwarmen. Een hybride warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. Hiervoor is een buitenunit nodig die werkt op elektriciteit. De cv-ketel stookt bij als het buiten te koud is voor de warmtepomp. Met een hybride warmtepomp kan tot 60 procent worden bespaard op het gasverbruik. Een hybride warmtepomp werkt met een lagere temperatuur dan een cv-ketel: hoe beter een woning is geïsoleerd, hoe beter het systeem werkt.   

2. Zijn gewone cv-ketels straks verboden?

Nee, want een hybride warmtepompsysteem wordt ondersteund door een cv-ketel. Er zijn bovendien ook woningen die gewoonweg niet geschikt zijn voor een hybride warmtepomp. Een huis kan bijvoorbeeld onvoldoende geïsoleerd zijn om een hybride warmtepomp efficiënt te laten draaien. Ook kan het zijn dat er te weinig of geen ruimte is om een hybride warmtepomp te installeren. Denk hierbij aan flats en appartementencomplexen. Is er ook geen warmtenet of ander duurzaam alternatief voorhanden, dan blijft de cv-ketel als primaire warmtebron fungeren. Er komen dus uitzonderingen voor woningen die niet geschikt zijn.

3. Wat kost een hybride warmtepomp?

De kosten voor een hybride warmtepomp liggen ruwweg tussen 4.500 en 7.000 euro. Dit is inclusief installatie. Er is vanuit de overheid subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een hybride warmtepomp. Gemiddeld is 30 procent van de aanschafkosten terug te krijgen. In vergelijking tot een gewone cv-ketel is de aanschafwaarde hoog, maar door de torenhoge gasprijzen wordt een investering in een hybride warmtepomp steeds aantrekkelijker. Het kan overigens wel even duren voordat ja na bestelling het toestel in huis hebt. De levertijden, uitzonderingen daargelaten, kunnen oplopen tot een halfjaar of meer.

Meer in "Installatie verwarming en lucht"

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid