Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Blog: Klimaatklachten, wat doe je ermee en hoe los je ze op? (deel 2)

Door Gerard Zijlstra Bouwproducten

bloggerardzijlstra.jpg

In de praktijk wordt vaak gedacht dat klimaatklachten in een gebouw veelal kunnen worden ‘opgelost’ door aanpassingen te doen aan de stooklijn en temperatuurinstellingen. Dit is echter niet de manier om deze klimaatklachten uit de wereld te helpen.

Om even een voorbeeld te noemen. Niet lang geleden kwam ik in contact met een onderwijsinstelling in Noord-Nederland. Zij lieten mij weten dat er sinds de oplevering in 2007, gedurende de wat koudere winters, sprake was van klimaatklachten in het schoolgebouw: bepaalde plekken in het gebouw waren (te) koud, terwijl andere vertrekken als (te) warm werden ervaren. Niet hoe een optimaal klimaat zou moeten aanvoelen en wat je zou verwachten in zo’n modern gebouw!

Een schets van de huidige situatie wees uit dat de warmte in het gebouw werd gedekt door een warmtepomp die werd bijgestaan door een warmteketel in het geval van onvoldoende warmteafgifte. Tevens was het gebouw voorzien van vloerverwarming en betonkernactivering in de overige bouwlagen. Oké, helder, maar waar lag de oorzaak van de klimaatklachten dan?

Na grondig onderzoek bleek dat de warmtepomp voldoende capaciteit zou moeten hebben om het gebouw op temperatuur te brengen. Twijfels ontstonden echter of de vloerverwarming en de betonkernactivering wel goed waren ingeregeld. Terwijl de revisietekeningen lieten zien dat het gehele gebouw voorzien zou zijn van inregelafsluiters.

Tot onze grote verbazing constateerden we het volgende: er misten maar liefst tachtig (!) inregelafsluiters ten behoeve van vloerverwarming verdelers in de installatie, waardoor het water niet op alle plaatsen in het gebouw kon komen, waar het moest zijn. Hierdoor is de vloer nog nooit egaal warm geweest.

Inmiddels heeft een installateur de opdracht gekregen om de tachtig inregelafsluiters aan de installatie toe te voegen en deze opnieuw in te regelen in het gebouw. Alleen dan zal de vloerverwarming en betonkernactivering weer goed gaan functioneren en komt er een einde aan het wisselvallige klimaat in het schoolgebouw. Bij de start van het nieuwe schooljaar ervaren leerlingen en leerkrachten straks een beter binnenklimaat. Ook het energieverbruik gaat flink afnemen. Dat weet ik zeker. Bottomline is dat je bij klimaatklachten dus verder moet kijken dan alleen de stooklijn en temperatuurinstellingen.

Dit is een bijdrage van Gerard Zijlstra, specialist efficiënt verduurzamen

Meer in "Installatie verwarming en lucht"

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid