Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Waarom esthetiek bij fysieke toegangsbeveiliging belangrijk is

Door Herman de Haan Boon Edam Nederland B.V.

boonedam2.jpg

Wie op internet zoekt naar ‘mooiste kantoren’ zal worden overstelpt met interieurfoto’s, fantastische designs, materialen en licht- en kleurgebruik. Daarbij kunt je de vraag stellen of esthetiek van kantoorruimtes ook werkelijk invloed heeft op het bedrijf en de mensen die er werken. En, op welke plaats komt esthetiek als het gaat om hoe goed een kantoorruimte is beveiligd?

Volgens een Amerikaans onderzoek naar de rol van esthetica en fysieke toegangsbeveiliging, doet uitstraling er wel degelijk toe. In de kern is het  doel van beveiliging om mensen weg te houden uit bepaalde ruimtes. Deze bezoekers dienen zich ontmoedigd te voelen door de beperking van toegankelijkheid. Dit gaat echter vaak tegen de wens van veel organisaties en bedrijven in. Zij willen juist openheid en prestige uitstralen. Toch hebben ze beveiligingsentrees nodig om de toegang te controleren. Het onderzoek  stelt: ‘Slecht ontworpen beveiligingsarchitectuur zorgt voor indirecte kosten doordat het mensen beperkt om samen te komen. En door gevoelens van angst op te wekken, beïnvloedt dit ook het bereiken van geluksgevoel.’

boonedam3.jpg

Esthetiek telt mee bij fysieke toegangsbeveiliging

Beveiliging is in veel gevallen noodzakelijk. Het is voor bedrijven een eis om medewerkers, leveranciers en bezoekers veilig te houden. Voor wie beveiligingsentrees, zoals beveiligde tourniquetdeuren en poortjes inzet, is beveiliging de hoofdzaak. Het is daarbij van belang hoe ze eruit zien én hoe ze ‘worden ervaren’. Mensen gaan af op hun eerste indruk. Een opvallend, visueel aantrekkelijk ontwerp straalt uit dat een bedrijf niet alleen trots is op zijn beveiligingsoplossingen, maar ook op hoe die eruitzien en worden gebruikt. Het zegt iets over de kernwaarden van de betreffende onderneming. Het laat zien dat het bedrijf een veilige en beveiligde omgeving wil creëren voor bezoekers en medewerkers.

Poortjes aansluiten op designelementen of gevel

Esthetiek is met name belangrijk bij toepassingen in bijvoorbeeld musea en kantoorgebouwen. Belangrijke esthetische kenmerken die in een beveiligingsentree zijn te integreren, zijn bijvoorbeeld architectonische afwerkingen en beglazingsopties die aansluiten op branding, designelementen of gevel. Ook voor beveiligingspoortjes zijn er uiteenlopende opties voor de bovenbladen. Afhankelijk van wat er wordt beslist, kan een beveiligingsentree opgaan in het interieur en tegelijkertijd een hoog niveau van prestige, beveiliging en veiligheid bieden. 

boonedam1.jpg

Esthetiek slechts één onderdeel van goed beveiligingsbesluit

Op basis van de ervaringen van Boon Edam is er een uitgebreide handleiding ontwikkeld onder de naam STARTSS, een beslissingsmethodiek met acht factoren om beslissers te begeleiden bij het maken van de beste keuze voor beveiligingsentrees op de lange termijn.

De meeste belanghebbenden zijn van mening dat esthetiek van het grootste belang is tijdens de ontwerpfase van een entree. Maar om een echt effectieve beveiligingsoplossing voor de lange termijn te installeren, moeten alle acht STARTSS-beslissingsfactoren worden meegenomen. Hoe prachtig een entree ook is, als er een rij medewerkers voor in de rij staat, zullen ze de esthetiek niet lang blijven waarderen.

Het design van een kantoor en de entree doet er dus toe. Het is niet nodig om bewegende fonteinen naast de receptie te bouwen, maar het is wel van belang dat er wordt nagedacht over welke indruk en boodschap moet worden achterlaten, en hoe medewerkers zich zouden moeten voelen als zij aan het werk zijn. Uiteindelijk speelt esthetiek zeker een rol. Maar hier begint het nog maar mee. Een investering zal voor een zo lang mogelijke tijd maximaal rendement opleveren als de totaaloplossing wordt gevonden met behulp van STARTSS (Security, Throughput, Aesthetics, ROI, Training, Service, Safety).

Meer weten? Neem dan contact op met de entry experts van Boon Edam

Meer Artikel

Bekijk meer →

Meer in "Toegangsbeveiliging en beveiliging"

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Privacybeleid