Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Remeha neemt grootste Nederlandse warmtepompfabriek in gebruik

Door Herman de Haan Remeha B.V.

openingfabriek.JPG

De door Remeha eerder aangekondigde nieuwe productielijn van zijn hybride warmtepomp Elga Ace is officieel in gebruik genomen. Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) waren bij de opening aanwezig. De nieuwe locatie in Apeldoorn van Remeha is de grootste warmtepompfabriek van Nederland. Dit jaar lopen er nog 50.000 hybride warmtepompen van de band. Vanaf volgend jaar kan de productiecapaciteit worden opgeschaald naar 140.000 exemplaren. De totale productiestaf in de nieuwe fabriek telt honderd medewerkers.

De fabriek in Apeldoorn richt zich voornamelijk op de Nederlandse markt, waarna België en Duitsland volgen. Hybride warmtepompen worden internationaal steeds meer toegepast, met name in de bestaande bouw. CV-ketel en warmtepomp werken hierbij samen om zo efficiënt mogelijk te voorzien in warmte en warm water. Uit recent praktijkonderzoek in 120 uiteenlopende type woningen, bleek een gemiddelde reductie van het gasverbruik van 75 procent en een totale jaarlijkse besparing van bijna 1000 euro per woning mogelijk.

‘Leveringsachterstanden ingelopen’

Arthur van Schayk, algemeen directeur van Remeha vult aan: “De opening van deze fabriek zal de beschikbaarheid van hybride warmtepompen in de Nederlandse markt aanzienlijk gaan helpen. Volgende maand verwachten wij de leveringsachterstanden helemaal te hebben ingelopen. De woningmarkt is erg belangrijk maar ook in de utiliteitsbouw, zoals kantoren en andere gebouwen zonder woonfunctie, willen wij onze sterke positie verder gaan uitbouwen als marktleider op het gebied van duurzame verwarmingsoplossingen.”

Samenwerking overheid en industrie

Substantiële opschaling van de productiecapaciteit van warmtepompen is onderdeel van het ‘Actieplan Hybride Warmtepompen 2022 - 2024’. Hierbij spannen overheid en industrie zich in om de productiecapaciteit op te schalen en tegelijkertijd de productiekosten te verlagen, de gemiddelde installatietijd te verkorten en een groei van het aantal installateurs te realiseren.

Per 1 januari 2026 worden eisen gesteld aan de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie. Dat betekent dat bij vervanging van een cv-ketel gekozen dient te worden voor een duurzamer alternatief, bijvoorbeeld de combinatie van cv-ketel met een hybride warmtepomp.

Grotere installatiecapaciteit nodig

Nu de beschikbaarheid van warmtepompen volgens Remeha op orde is vormt de installatiecapaciteit een bepalende factor in de versnelling van de energietransitie. De fabrikant traint jaarlijks meer dan 5.000 installateurs om hen te helpen de warmtepompen zo efficiënt mogelijk te kunnen installeren.

Bij de ontwikkeling van nieuwe warmtepompen speelt een hoge mate van efficiency en gemak tijdens installatie en inbedrijfstelling een steeds belangrijkere rol. Zo zijn de warmtepompen van Remeha, zoals de Elga Ace, uitgerust met slimme tools om eenvoudig en snel een warmtepomp in bedrijf te kunnen stellen. In Nederland verwacht Vereniging Warmtepompen over 2023 een groei van 60 procent tot 170.000 warmtepompen in de woningbouw. De toestellen spelen een belangrijke en groeiende rol in de energietransitie van de gebouwde omgeving.

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid