Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Aantoonbaar forse energiebesparing met hybride cv-installatie

Door Herman de Haan Bouwproducten

hybrideinstallatie.png

Met een hybride cv-installatie daalt het gemiddeld gasgebruik in een woning met 75 procent en gaat de jaarlijkse energierekening met bijna 1000 euro omlaag. Dat blijkt uit het ‘Demonstratieproject Hybride Warmtepompen in de gebouwde omgeving’. Het onderzoek werd uitgevoerd op initiatief van onder meer de Nederlandse Verduurzamingsindustrie Gebouwde Omgeving, Techniek Nederland en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De hybride warmtepomp blijkt een eenvoudige en snelle oplossing voor de verduurzaming van de bestaande bouw. Met een relatief klein en licht apparaat krijgt de verduurzaming van woningen een flinke impuls. Om de kansen van de hybride warmtepomp te kunnen bepalen, is het belangrijk de werkelijke prestaties van hybride systemen in de praktijk vast te stellen. Daarom is het onderzoek uitgevoerd.

200 woningen gemonitord

In dit demonstratieproject zijn hybride installaties in circa 200 woningen, die qua bouwjaar en type uiteenlopen, gedurende minimaal één stookseizoen gemonitord. Op dit moment zijn de resultaten van 120 woningen met toestellen van diverse merken geanalyseerd. Daarmee is voldoende data verzameld om de eerste conclusies te trekken. Uitgebreide metingen tonen een verlaging van het energiegebruik die de hybride installatie realiseert. Zo is het nu mogelijk om zonder aannamen of fictieve berekeningen vast te stellen wat de gevolgen zijn voor het gasgebruik, de CO2-uitstoot en de energiekosten.

Gemiddeld 75 procent minder gas

De deelnemende woningen hadden over de twee jaar voorafgaand aan het project een gemiddeld gasgebruik van 1850 m3. Door plaatsing van het hybride systeem is het gemiddeld gasgebruik 75 procent verminderd tot 475 m3. Om de besparingen te behalen, gebruikten de woningen gemiddeld 2360 kWh aan extra elektriciteit per woning. Veel deelnemers aan het project hebben zonnepanelen, voor hen zal de besparing nog groter zijn.

Geen bouwkundige aanpassingen

De woningen in het project zijn bouwkundig niet aangepast. Van 120 woningen is inmiddels dus voldoende data van goede kwaliteit beschikbaar om de prestatie van het hybride warmtepompsysteem definitief te kunnen bepalen. Daarmee is een vergelijk gemaakt van het jaarlijks energiegebruik van de deelnemende woning vóór plaatsing van de hybride warmtepomp met het energiegebruik na plaatsing.

Niet iedereen bespaart evenveel

In de resultaten is wel een spreiding zichtbaar: hoewel elke bewoner aanzienlijk op energiekosten bespaart, zijn er deelnemers met meer dan 90 procent gasbesparing, maar ook deelnemers met minder dan 40 procent. Die spreiding is ook te zien bij het elektriciteitsgebruik van de hybride warmtepomp. Een goede gasbesparing gaat in enkele gevallen toch gepaard met een relatief hoog elektriciteitsgebruik. De resultaten van het demonstratieproject laten dan ook zien dat met relatief kleine verbeteringen al snel een verhoging van de besparing te realiseren is. Zo blijken de kwaliteit van het afgiftesysteem en de regeltechniek van cruciaal belang om in elke situatie tot goede prestaties te komen. Bij deelnemers met een duidelijk minder dan gemiddelde gasbesparing of een sterk hoger elektriciteitsgebruik, is één van die onderdelen vaak niet optimaal en dat vermindert het financiële resultaat.

 

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid