Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

'Dijkonderhoud steeds complexer door regelgeving'

Door Herman de Haan Fugro-Inpark B.V.

dijkonderhoud.jpg

Bij de afbeelding: Onderhoud aan dijken is voor Nederland van cruciaal belang.

Een groot deel van Nederland bevindt zich onder de zeespiegel, wat maakt dat dijken van vitaal belang zijn. De onderhoudskosten en complexiteit van het behouden van deze dijken zijn echter toegenomen door regelgeving omtrent stikstof- en emissie-uitstoot. Dat constateert ook Leo Zwang, directeur Waterveiligheid & Klimaatadaptatie bij Fugro.

De sector wordt gedwongen om innovatieve alternatieven te vinden vanwege de nieuwe regelgeving. Een voorbeeld van zo'n alternatief is het gebruik van elektrische werktuigen om emissievrij te werken. Dit werd al succesvol toegepast door de Dijkzone Alliantie Stenendijk in het Overijsselse Hasselt bij het versterken van de oude Zuiderzeekering met behulp van twaalf meter lange damwanden. Door hierbij alleen maar gebruik te maken van elektriciteit als energiebron werd er voldaan aan de nieuwe regelgeving op dit gebied. Een paar jaar geleden was dit nog onmogelijk.

Gebiedseigen grond

Een andere duurzame oplossing is het gebruik van gebiedseigen grond bij dijkversterkingen, zoals bij het project in Ooijen-Wanssum in Limburg. Hoewel deze aanpak vertragend kan werken, heeft het project volgens Zwang veel goodwill gekweekt bij de directe omgeving. “Het is een goed voorbeeld van hoe gebiedsontwikkeling en dijkversterking hand in hand kunnen gaan”, zegt hij.  

Eerst onderzoek

Dijkbeheerders doen er volgens Zwang verstandig aan om eerst de sterkte van de huidige waterkering te onderzoeken voordat ze een aannemer inschakelen. “Te vaak nog blijkt tijdens het onderhoud dat er veel marge is. Door dit van tevoren te onderzoeken, kunnen de beheerders veel geld besparen en de dijken efficiënter en duurzamer onderhouden worden.”

Nieuwe regelgeving

Waterveiligheid is belangrijk en daarvoor zal altijd een oplossing gevonden moeten worden. De nieuwe regelgeving over stikstof en emissie maakt het onderhouden van dijken lastig, maar tegelijkertijd zorgt het ervoor dat de sector innovatiever wordt en op zoek gaat naar duurzame oplossingen. “Het belang van dijkversterking mag nooit uit het oog verloren worden, en door slimme oplossingen te vinden kan de veiligheid van Nederland gewaarborgd worden”, aldus Leo Zwang.

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid