Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Welke houtsoorten zijn het meest duurzaam?

Door Herman de Haan

welkehoutsoortenzijnhetmeestduurzaam.jpg

In principe is hout een zeer milieuvriendelijk materiaal. Je kunt namelijk steeds nieuwe bomen planten en er zijn relatief weinig fossiele brandstoffen nodig voor het kappen, vervoeren en bewerken van hout. Met de juiste zorg gaat het materiaal lang mee. Daarnaast is het herbruikbaar en volledig biologisch afbreekbaar. Hout is echter alleen milieuvriendelijk als het uit duurzaam beheerde bossen komt.

Het juiste hout voor de klus

Welk hout je het best kunt gebruiken hangt af van de klus. Zo is zacht naaldhout zoals grenen en vuren voor sommige klussen zeer geschikt, terwijl je op andere plekken beter voor tropisch hardhout kiest omdat lange levensduur noodzakelijk is. Binnen kun je voor veel zaken prima vuren- of grenenhout gebruiken, voor bijvoorbeeld deurposten, deuren, een houten plafond of de binnenkant van de kozijnen. Dit hout komt van bomen die snel groeien, waardoor de opbrengst per hectare hoog is en er minder land nodig is om het hout te laten groeien. Daarnaast zijn grenen en vurenhout minder zwaar en komen deze vaak uit Europa. Hierdoor kost het transport minder energie. Door het hout mooi te lakken of schilderen gaat het lang mee. Voor de vloeren en drempels zijn hardere houtsoorten beter, zoals eiken, beuken of essenhout. Wanneer de woning naar wens is afgewerkt, kunnen de bewoners zelf op zoek naar de goedkoopste energieleverancier en bijvoorbeeld kiezen voor groene energie wanneer ze belang hechten aan duurzaamheid.

Welk hout gebruik je buiten?

Voor schuttingen, tuinmeubelen en de buitenkozijnen is het beter om houtsoorten die bestand zijn tegen vocht te gebruiken. Deze gaan een stuk langer mee, wat bijdraagt aan de duurzaamheid. Tropisch hardhout is het meest vochtbestendig, alleen zorgt de kap van dit hout wel voor milieuproblemen. Kies wanneer het kan liever voor Europese harde houtsoorten zoals eikenhout, kastanje of robinia. Ook deze houtsoorten zijn bestand tegen vocht. Ga waar mogelijk voor hout met het FSC-keurmerk of PEFC-keurmerk: dit garandeert verantwoord bosbeheer en houtwinning. Vooral als je toch voor tropisch hardhout kiest is deze garantie waardevol.

Hout verantwoord weggooien

Voor sommige projecten moet je oudere materialen vervangen door nieuwe materialen. Zo kan het bijvoorbeeld dat iemand nieuwe kozijnen wilt en de oude houten kozijnen weg doet. Hout kun je het beste niet zomaar weggooien, want vaak kan het materiaal nog hergebruikt worden. Hout dat nog goed is, zoals vloerplanken, deuren of houten meubels, kun je naar een handel in tweedehands bouwmaterialen of naar de kringloopwinkel brengen. Hout waar je niks meer mee kunt, zoals sloophout, gaat naar de milieustraat. Hierbij maakt het uit of het om A-, B- of C-hout gaat. A-hout is ongeverfd en onbehandeld, zoals vloerbalken, kisten en pallets. Kozijnen en keukenkastjes zijn een voorbeeld van B-hout. Dit hout is geverfd, gelakt of verlijmd. Behandeld hout, zoals schuttingen van geïmpregneerd hout, wordt aangeduid als C-hout. Geverfd of geïmpregneerd hout gaat naar de afvalverbranding en wordt gebruikt om energie mee op te wekken.

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid