Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

'Stimulans overheid biobased materialen biedt kansen akkerbouw'

Door Herman de Haan Bouwproducten

vlas.png

Biobased bouwen biedt nieuwe kansen voor de Nederlandse akkerbouw voor de teelt van vezelhennep, vlas en oliefantsgras. “Deze producten kunnen door de bouw gebruikt worden als duurzame vervanger van plaat- en isolatiemateriaal. Zo kan het gebruik van 50.000 hectare biobased gewassen 1,7 megaton CO2 per jaar besparen”, dat zegt Jan Willem van den Berg, sectorspecialist Agri bij ING.

200 miljoen euro voor biobased bouwen

Het kabinet presenteerde begin mei een nieuw pakket aan klimaatmaatregelen. Hierin is voor de gebouwde omgeving 9,3 miljard euro beschikbaar gesteld en ook 200 miljoen euro voor biobased bouwen. Door normen voor nieuwbouw aan te scherpen en het isoleren en bouwen met biobased bouwmaterialen te stimuleren, zorgt de overheid ervoor dat de vraag naar biobased materialen in Nederland groter wordt. “Het gebruik van biobased materialen vindt op dit moment al plaats, maar wordt door de aangescherpte eisen vanuit de overheid nu extra gestimuleerd”, zegt Van den Berg.  

Zo komen er aanvullende normen ten aanzien van de milieuprestatie-eis aan nieuwbouw. Naast energieneutrale woningen zal ook gewerkt gaan worden aan CO2-neutrale huizen. Biobased materialen bieden hier een oplossing voor, omdat deze materialen CO2 vastleggen.

Aanscherping milieuprestatie-eis

Vanuit het kabinet wordt extra geld beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van een keten van boer-verwerker-bouwer. Met de aanscherping van de milieuprestatie-eis aan nieuwbouw, en het stimuleren van nieuwe ketens, wordt het verbouwen van biobased gewassen aangejaagd.

Groei naar areaal van 50.000 hectare

“Om de groei naar 50.000 hectare biobased gewassen te realiseren, is een goed werkende keten van boer-verwerker-bouwer van belang. Een rendabel verdienmodel is onmisbaar om het gebruik van biobased gewassen tot een succes te maken. Daarbij is een vergoeding voor het vastleggen van CO2, vanuit de keten, noodzakelijk om te komen tot een rendabele teelt voor de boer.”

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid