Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Sterker beton en minder broeikasgas met behulp van koffiedik

Door Herman de Haan Bouwproducten

koffiedik.jpg

Onderzoekers van de RMIT University in Melbourne claimen een revolutionaire en duurzame methode ontwikkeld te hebben om beton sterker te maken met behulp van jawel, koffiedik. De koffieprut zou een deel van het zand in beton kunnen vervangen, waardoor het materiaal een stuk sterker wordt en de uitstoot van broeikasgassen vermindert. Dit nieuws meldt branchevereniging Betonhuis.

Naar schatting wordt wereldwijd jaarlijks 18 miljoen ton gebruikt koffiedik geproduceerd, waarvan het merendeel in de open lucht op stortplaatsen terechtkomt. Bij de vertering van koffiedik komt methaan vrij, een zeer krachtig broeikasgas. Om deze problematiek aan te pakken, onderzocht het team in Melbourne of het residu ook een nuttige rol kon spelen in de bouw.

Waardevolle grondstof

Onderzoekers ontdekten dat door de koffiedik gedurende 2 uur in een zuurstofloze oven te verhitten bij 350°C, een substantie ontstaat die lijkt op houtskool,  ook wel 'biochar' genoemd. Dit proces transformeerde koffiedik tot een waardevolle grondstof voor de betonsector. Het gebruik van 15 procent biochar als vervanging voor zand in beton resulteerde in betonproducten die maar liefst 29 procent sterker waren dan traditionele varianten.

Circulaire economie

De kern van deze verbetering schuilt in de poreuze aard van biochar, waardoor het vocht kan vasthouden en voorkomen wordt dat het beton aan de binnenzijde uitdroogt en microscheurtjes ontwikkelt die de integriteit van de structuur aantasten. Deze bevinding biedt nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van beton dat niet alleen duurzamer is, maar ook binnen een circulaire economie past.

Koffiebiocharbeton

Het gebruik van gerecyclede koffiedik als biochar heeft niet alleen het potentieel om beton te versterken, maar biedt ook een oplossing voor de aanzienlijke hoeveelheid koffieafval die anders op stortplaatsen belandt en methaan produceert. Het onderzoeksteam uit Melbourne is momenteel in gesprek met lokale overheden en brancheorganisaties om praktijkproeven op te zetten met koffiebiocharbeton.

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid