Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Slimme thuisbatterij waarmee straks ook geld valt te verdienen

Door Herman de Haan Charged

thuisbatterij-sessy.jpg

Een thuisbatterij waarmee bezitters van zonnepanelen in de toekomst niet alleen hun eigen opgewekte stroom opslaan, maar ook geld kunnen verdienen op de elektriciteitsmarkt. Dat is wat startup Charged uit Ulft stelt te hebben ontwikkeld met zijn slimme Sessy thuisbatterij.

Om deze compacte batterij in de markt te zetten is het bedrijf een crowdfundingactie gestart: zodra er voldoende Sessy’s zijn besteld, kan Charged de markt op. Bij de batterij hoort een slimme lezer die de uurtarieven van elektriciteit volgt. Die laadt de batterij op bij gunstige of zelfs negatieve stroomprijzen en levert zoveel mogelijk zonnestroom aan het net als de prijzen hoog zijn. ,,Op die manier kun je met je zonnepanelen en een eigen batterij niet alleen geld besparen, maar ook geld gaan verdienen”, claimt directeur en medeoprichter Roeland Nagel van Charged.

Thuisbatterij voorkomt overbelasting net

Overal in de wereld schaffen bezitters van zonnepanelen een thuisbatterij aan om hun overtollige energie op te slaan voor de momenten dat de zon niet schijnt. Accu’s hebben diverse voordelen. Ze zorgen ervoor dat consumenten hun eigen zonne-energie gebruiken, zodat het overbelaste elektriciteitsnet niet nog meer overbelast raakt. Door eigen stroom op te slaan voor later gebruik hoeven kolencentrales niet te blijven draaien tijdens periodes dat er geen wind of zon is. Ook helpen batterijen al te grote wisselingen in spanningen op het net op te vangen.

In Nederland is de markt voor thuisbatterijen nog niet zo ontwikkeld. De aanschaf van zo’n batterij is nog niet rendabel vanwege de salderingsregeling. Die stelt dat consumenten hun overtollige zonne-energie mogen terugleveren aan het net en kunnen aftrekken van hun eigen stroomverbruik. Daar verdienen ze meer aan dan aan met het zelf opslaan van stroom.

Salderingsregeling afgebouwd vanaf 2025

De salderingsregeling wordt echter vanaf 2025 afgebouwd . Dan mogen bezitters van zonnepanelen nog maar 64 procent van hun eigen stroomrekening aftrekken. In 2031 is dat nul en krijgen ze van hun energieleverancier alleen nog maar een redelijke prijs voor de zelf opgewekte stroom. Die prijs schommelt en het komt steeds vaker voor dat stroomprijzen negatief zijn op dagen dat er veel wind- en zonne-energie wordt opgewekt.

Nagel: ,,Steeds meer consumenten sluiten een energiecontract af met dynamische prijzen, waarbij de prijs van elektriciteit per uur kan verschillen. Dan kunnen ze hun verbruik daar op afstemmen. Voor bezitters van zonnepanelen en een thuisbatterij biedt dat systeem mogelijkheden om geld te gaan verdienen met hun stroom. Daar wil Charged op inspelen.”

Ook thuisbatterij zonder zonnepanelen

De slimme lezer van de Sessy schakelt de zonnepanelen zelfs af bij negatieve stroomprijzen, als de geleverde elektriciteit geld kost in plaats van opbrengt. Consumenten zonder zonnepanelen, maar met een dynamisch contract bij een duurzame stroomleverancier, kunnen de batterij ook aanschaffen en op die manier geld verdienen met groene stroom uit het stopcontact. ,, De thuisbatterij staat op doorbreken in Nederland. De markt wordt nu nog gedomineerd voor buitenlandse bedrijven, dus is een Nederlandse producent vrij bijzonder”, weet Nagel.

Werkt met iedere omvormer

De Sessy heeft volgens hem dezelfde voordelen als andere thuisbatterijen. ,,Kopers verlagen hun stroomrekening door de batterij in te zetten op dure piekmomenten en worden minder afhankelijk van het net. Het deel van hun zonne-energie dat ze zelf gebruiken loopt door de Sessy op van 30 tot 50 procent naar 60 tot 80 procent. Bovendien is die batterij voor elke omvormer of PV-installatie te gebruiken.”

Nagel vervolgt: ,,Vaak werken batterijen van een bepaald merk alleen op de omvormer van hetzelfde merk. Wij streven naar een open ecosysteem. Daarom kan onze thuisbatterij op elke omvormer aangesloten worden, maar ook gaan communiceren met de laadpaal of apparatuur van derden.” Op den duur wil Charged een platform ontwikkelen, waarbij alle apparaten in huis via het internet op de slimme lezer worden aangesloten en zich aan- of afschakelen, afhankelijk van de opgewekte stroom en de elektriciteitsprijzen

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan