Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Nederland heeft meeste zonnepanelen per inwoner ter wereld

Door Herman de Haan Bouwproducten

zonnepanelen.jpg

Ons land telt op dit moment gemiddeld 3,5 zonnepanelen per inwoner, het hoogste aantal ter wereld. Australië volgt daarna op de tweede plaats. Afgelopen jaar werd door installateurs voor 4,8 gigawattpiek aan zonnestroomvermogen geplaatst. In totaal beschikt ons land nu over 24,4 gigawattpiek vermogen. Dat blijkt uit het Nationaal Solar Trendrapport 2024, samengesteld door Dutch New Energy Research (DNE Research).

Sinds 2019 is zowel de particuliere als de zakelijke markt voor zonnepanelen met een factor drie gegroeid. In 2023 nam de groei van zonnestroom op woningdaken met 17 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. De vraag groeide explosief in het eerste halfjaar, maar daalde vervolgens de laatste maanden van het jaar fors. DNE Research verwacht dat de krimp zonder aanvullend beleid en innovatie de komende drie jaar zal aanhouden.

‘Duidelijkheid over salderingsregeling nodig’

Ondanks de sombere voorspellingen blijft voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland optimistisch over de toekomst van zonne-energie in Nederland. “De potentie van zonnestroom is nog enorm, maar consumenten hebben duidelijkheid nodig over de salderingsregeling. Die discussie duurt al veel te lang en brengt onzekerheid met zich mee. Consumenten stellen nu totaal onnodig de aanschaf van zonnepanelen uit. Dat helpt ons niet de klimaatdoelen te behalen.” De Eerste Kamer spreekt 6 februari over de salderingsregeling. Ook na eventuele afbouw van de regeling blijft zonnestroom volgens Terpstra een interessante investering: “Zeker nu zonnepanelen veel goedkoper zijn geworden.”

De voorzitter van Techniek Nederland benadrukt daarbij dat de rol van zonnestroom-installateurs verandert. “Advies wordt steeds belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan het optimaal inzetten van de opgewekte stroom, batterijopslag en onderhoud van de installatie.”

Momentum behouden

De toename van zonnestroom heeft ook een keerzijde. “Als een van de eerste landen heeft Nederland te maken met de uitdagingen van de inpassing van zonnestroom in het eigen energiesysteem. De groei die d zonne-energiesector de afgelopen jaren heeft meegemaakt is niet vanzelfsprekend”, stelt Daan Jansen, hoofdonderzoeker van DNE Research. “Om momentum te behouden zijn slimme innovatieve projecten en bijpassend beleid nodig.” Download en lees het completen Nationaal Solar Trendrapport 2024 hier.

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid