Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

RENOLIT ALKORPLAN dakbaan bevordert brandveiligheid

Door Herman de Haan RENOLIT Belgium nv

alkorplandakbaan.png

Brandgevaar en brandveiligheid. Het belang ervan wordt vaak onderschat wanneer gekozen wordt voor een type dakbedekking. Desondanks wijzen krantenkoppen dikwijls in de richting van de dakwerken wanneer nog maar eens een dak - of zelfs een volledig gebouw - in vlammen opgaat. Maar wat maakt nu eigenlijk het verschil? Het begint eigenlijk al bij de installatie. Het spreekt voor zich dat een dakbedekking die geplaatst wordt zónder open vlam een eerste belangrijk stapje voor heeft qua brandveiligheid. Sommige materialen zijn bijvoorbeeld uiterst brandbaar. Wanneer die rechtstreeks in aanraking komen met vuur kunnen de vlammen in een mum van tijd hevig om zich heen slaan. Dit is alvast een scenario waarbij met RENOLIT dakbanen geen sprake van is.

Waar rook is, is niet altijd vuur

Eén van de belangrijke voordelen van RENOLIT dakbanen: de lasnaden worden toegelast met een lasapparaat met hete lucht, volledig vuurvrij, dit in tegenstelling tot de methode met een brander die gebruikt wordt bij bijvoorbeeld bitumineuze dakbedekking. Dat maakt dat het risico op brand tijdens de dakwerken zo goed als uitgesloten is. Sterker nog, het gebouw kan tijdens de dakrenovatiewerken gewoon in gebruik blijven.

alkorplandakbaan4.png
Brand bij Lago zwembad in het Belgische Kortrijk. Dankzij toepassing van RENOLIT ALKORPLAN dakbanen bleef de brand beperkt tot op het dak.

Geen branduitbreiding naar binnen

Echter, ook na de bouwfase komen branden frequent voor en ook dan maakt het type dakbedekking een belangrijk verschil. Neem nu het Lago zwembad in Kortrijk, België. Dit gebouw van 5000m² werd in 2018 waterdicht gemaakt met een witte RENOLIT ALKORPLAN Bright cool roof dakbaan. Eind februari 2019, net voor de opening van het splinternieuwe zwemcomplex, brak op het dak ter hoogte van een van de glijbanen brand uit. De oorzaak zou naar verluidt een chemische reactie geweest zijn als gevolg van een aanpassing in een van de glijbanen. Alles wat boven op het dak geïnstalleerd was ging in vlammen op, de glijbaantoren en de vijf glijbanen smolten volledig weg. Met een aanzienlijke schade tot gevolg.

Dakbaan bleef intact

De PVC-P RENOLIT ALKORPLAN Bright dakbaan bleef echter intact. Alleen onder de toren was de RENOLIT dakbaan plaatselijk weggesmolten. Het vuur kreeg geen vat op de dakbaan en zette zich ook niet verder via het dak. Dankzij de zelfdovende en brandvertragende eigenschap van deze PVC dakbaan bleef de totale schade binnen de perken en was er vooral ook geen branduitbreiding naar binnen in het gebouw toe. Het brandgedrag van een afdichting is dus zeker mede bepalend. Hoe een dakafdichting zich gedraagt in een bepaalde dakopbouw (ondergrond, isolatie, helling,…) wordt opgenomen in de technische goedkeuring van de dakafdichting (ATG of KOMO). Brandproeven zijn dus onontbeerlijk. Wat voorviel bij het Lago zwembad illustreert hoe belangrijk ook hier de keuze was voor een duurzame en brandveilige dakafdichting. Het dak bleek nog steeds in goede staat en het zwembad zelf kon na relatief kleine herstelwerkzaamheden snel de deuren weer openen.

alkorplandakbaan2.png
De dakbanen van RENOLIT bleven intact.

Vuurbestendigheidstesten

Op RENOLIT ALKORPLAN dakbanen worden regelmatig vuurbestendigheidstesten uitgevoerd. Dit gebeurt bij onafhankelijke testbureaus, zoals bijvoorbeeld Warrington Fire in Gent. De verschillende soorten RENOLIT dakbanen worden hier getest in de bestaande diktes, telkens in combinatie met de meest voorkomende isolatiematerialen en volgens een vastgelegde dakopbouw. Dit betekent dat een totale samengestelde dakopbouw wordt getest op zijn gedrag bij blootstelling aan een externe brand, terwijl de dakbaan zelf uiteindelijk bepalend is voor het brandgedrag. Elke afwijkende factor vraagt een nieuwe test, want de brandreactie kan telkens volledig anders zijn. Belangrijk hierbij is dat een secundaire brandhaard vermeden wordt. De RENOLIT dakbanen en systemen voldoen dan ook aan de strengste vuurnormering op de markt (externe brand - EN 13501-5) en beantwoorden aan de vier Europese B ROOF klassen van de brandwetgeving, ongeacht het land waar ze worden toegepast. De proeven en classificatiecriteria verschillen van land tot land. Zo moet bijvoorbeeld voor een dakconstructie in België en Nederland B ROOF(t1) behaald worden, moet een dak in het Verenigd Koninkrijk voldoen aan B ROOF(t4), terwijl in Frankrijk dan weer B ROOF(t3) geëist wordt.

alkorplandakbaan3.png
Brandtest voor classificatie B ROOF (t1)

Dakbanen met FM-goedkeuring

En daar blijft het niet bij, want RENOLIT heeft ook nog een gamma dakbanen dat beschikt over een FM-goedkeuring (Factory Mutual). Deze wereldwijd erkende certificering wordt afgeleverd door de onafhankelijke verzekeringsmaatschappij FM Global, een autoriteit inzake schadepreventie die zelf brandtesten uitvoert en garandeert dat een product voldoet aan de strengste eisen qua brandveiligheid. Een FM-approval is geen vereiste maar toch gaan opdrachtgevers tegenwoordig steeds meer aandringen op een dergelijk keurmerk.

Schaduwzijde van zonnepanelen

Dat brandeigenschappen van dakproducten ook uitermate belangrijk is sinds de opmars van zonnepanelen hoeft weinig betoog. Statistieken tonen aan dat de enorme toename van het aantal zonnepanelen jammer genoeg ook samengaat met een zorgwekkende toename aan woningbranden. Want zonnepanelen hebben een schaduwzijde: niet enkel tijdens het plaatsen is immers voorzichtigheid geboden, maar ook latere storingen kunnen ernstige gevolgen hebben. Slecht aangesloten connectoren, mindere kwaliteit van panelen, oververhitting van omvormer of panelen. Dit is slechts een kleine greep uit de oorzaken van branden gelinkt aan de installatie van zonnepanelen. In het geval van zonnepanelen is het dus belangrijk te kiezen voor een dakbedekking die bij brand het vuur niet verder via het dakoppervlak laat uitbreiden.

Erger voorkomen

Ook bloemenveiling Plantion in Ede en Katoennatie in Kallo maakten een juiste en verstandige keuze voor de dakafdichting. Twee gevallen van brand door zonnepanelen waar, dankzij de RENOLIT ALKORPLAN dakbaan, erger kon voorkomen worden. Bij beide gebouwen ontstond er een kortsluiting in de aansluiting van de panelen. Gelukkig bleef de schade telkens beperkt tot de plaats waar de brand ontstond en kwam het niet tot een uitslaande brand. Concreet betekent dit dat de isolatie en dakbaan nadien enkel plaatselijk moeten vervangen worden.

Uitgelichte producten

RENOLIT ALKORPLAN Green dakbedekking.png

RENOLIT ALKORPLAN roofing products

RENOLIT ALKORPLAN Green dakbedekking

RENOLIT ALKORPLAN metallics dakbanen (5).png

RENOLIT ALKORPLAN roofing products

RENOLIT ALKORPLAN Metallics dakbanen

RENOLIT ALKORPLAN Smart dakbaan.png

RENOLIT ALKORPLAN roofing products

RENOLIT ALKORPLAN Smart dakbaan

RENOLIT ALKORPLAN Solar bevestigingssysteem.jpg

RENOLIT ALKORPLAN roofing products

RENOLIT ALKORPLAN Solar bevestigingssysteem

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid