Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Limburgs project voor volledig circulaire en stikstofloze sociale woningbouw

Door Herman de Haan Bouwproducten

circulairewoningbouw.jpg

Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen werkt samen met een Limburgs consortium van bedrijven en kennisinstellingen aan de ontwikkeling van een nieuw innovatief woningconcept. In dit concept wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk circulaire en slimme materialen die niet alleen circulair zijn, maar ook makkelijk aanpasbaar, duurzaam en modulair zijn. De woning zou een oplossing kunnen bieden voor de problemen rondom de stikstof- en woongcrisis dankzij het snelle bouwproces en de mogelijkheid om binnen één dag op de beoogde locatie te worden geplaatst.

Op Brightlands Chemelot Campus wordt onderzoek en ontwikkeling uitgevoerd en wordt onderwijs gegeven op het gebied van chemie en materialen, en aanverwante life sciences. De focus ligt op hoogwaardige materialen en duurzame technologieën.

In samenwerking met hele keten

Met het project wordt door samenwerking in de hele keten van ontwikkeling en bouw een snel te bouwen, modulaire, circulaire en energieneutrale rijwoning met bijbehorend circulair verdienmodel en financieringsmodel ontwikkeld. Het streven is om de woning 100 procent duurzaam, circulair en modulair te maken, zodat deze woning mee kan groeien met de snel veranderende woonbehoeftes en de demografische uitdagingen waar de provincie Limburg voor staat.

Astrid Boeijen, CEO Brightlands Chemelot Campus:  “Door te investeren in dit bouwproject dragen we bij aan de concrete realisatie van circulaire woningen.” Vorig jaar vormden de bedrijven CUBE Homes, SAM Panels, Mosa, Block Materials samen met Brightlands Materials Center, CHILL/ZUYD Hogeschool en Brightlands Chemelot Campus met ondersteuning van ZOwonen, Bouwmensen en Rabobank een consortium om een 100 procent Limburgse woning op de markt te zetten. Bram Tankink, initiatiefnemer en projectleider, benadrukt dat het project een toekomstgerichte oplossing biedt voor de problemen rondom de woningbouw en een circulair duurzaam alternatief vormt voor huidige bouwmethodes.

Alleen biobased en circulaire materialen

Om een zo hoog mogelijke circulariteit en duurzaamheid te bereiken wordt de rijwoning gebouwd met enkel biobased en circulaire materialen. Gedurende dit project worden vier materiaalinnovaties ontwikkeld die gezamenlijk met het houten frame de basis vormen voor een complete circulaire woning, die na ontwikkeling in de rijwoning worden gedemonstreerd. De circulaire innovaties die door de projectpartners worden ontwikkeld zijn biobased wand- en plafondpanelen, thermochrome ramen, losmaakbare tegelsystemen en lichtgewicht aerogel isolatieplaten. Met de medewerking van diverse partijen wordt deze woning op de markt gebracht, waarbij CUBE Homes de voortrekkersrol vervult.

Om de woning financieel nog aantrekkelijker te maken wordt er gezocht naar een toegankelijke manier van financieren. Het traditionele huren of afsluiten van een hypothecaire lening zijn niet mogelijk of minder voor de hand liggend bij flexwoningen. Er zijn echter zeker mogelijkheden, zoals leaseconstructies, die samen met de Rabobank en Block Materials onderzocht zullen worden. De combinatie van een circulair verdienmodel en toegankelijk financieringsmodel maakt de hoge kwaliteit van de circulaire woning beschikbaar voor een lage prijs.

CO2-voetafdruk 

In de demonstratiewoning wordt Aerogel isolatiemateriaal, thermochrome ramen van Brightland Materials Center, biobased wandpanelen van SAM panels en een modulair, circulair wand- en tegelsysteem van Mosa toegepast. Block Materials is als partner betrokken bij het in kaart brengen van alle materialen en het analyseren van de CO2-voetafdruk. Zij stellen een database op voor een materiaalpaspoort, waarmee de herkomst van alle materialen traceerbaar is en een effectieve ketenintegratie gefaciliteerd wordt door middel van het verstrekken van benodigde data. Hierdoor kunnen ze in de toekomst indien mogelijk eenvoudig opnieuw worden gebruikt.

Casper Gelderblom, wethouder gemeente Heerlen: "Het project sluit naadloos aan bij de onlangs op Brightlands Chemelot Campus aangekondigde (Eu)regionale plannen om in Heerlen een Europees Centrum voor Circulaire Bouw te vestigen. Een groot deel van de consortiumpartners achter dit project is eveneens bij dit voorziene centrum betrokken, dat binnenkort gelanceerd zal worden.”

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid