Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Inzet op energieopslag voor meer flexibel energiesysteem

Door Herman de Haan OptiSolar

energiesysteem.jpg

Het opslaan van energie wordt steeds belangrijker naarmate meer duurzame energie wordt gebruikt. Niet alleen de opslag van elektriciteit, maar ook van moleculen (bijvoorbeeld gas en waterstof) en warmte. Deze drie energievormen zullen nodig zijn om te zorgen dat er voldoende flexibiliteit is in een energiesysteem met meer variabele energiebronnen, zoals zon en wind. Het kabinet wil daarom meer investeren in energieopslag en komt met een Routekaart Energieopslag met daarin de belangrijkste stappen om energieopslag in Nederland te vergroten.

Elektriciteitsnet ontlasten

Het opslaan van energie biedt een aantal grote voordelen voor het energiesysteem. Wanneer er meer duurzame energie wordt geproduceerd dan nodig is, bijvoorbeeld met zonne- en windenergie, kan dat opgeslagen worden voor periodes dat dit er veel minder is. Een ander voordeel is dat het elektriciteitsnet meer ontlast wordt omdat niet alle opgewekte elektriciteit in een keer het net op moet. Daarnaast kan opslag zorgen voor strategische voorraden en leveringszekerheid.

Onderzoek naar opslagcapaciteit

Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie: “Hoeveel opslag we precies nodig hebben is lastig te voorspellen. Maar we weten wel dat energieopslag cruciaal wordt in ons energiesysteem. Met het Nationaal Plan Energiesysteem proberen we de vraag naar de verschillende soorten energie zo scherp mogelijk in beeld te krijgen. Bijvoorbeeld hoeveel elektriciteit nodig zal zijn voor de industrie, of hoeveel van welke energiebron de gebouwde omgeving gaat gebruiken voor de warmtevoorziening. Met de Routekaart Energieopslag brengen we de verwachte ontwikkelingen in Nederland in kaart en welke acties nodig zijn om opslag te bevorderen, op korte en lange termijn.”

Nieuwe toepassingen en technieken

Voor de verplichting van opslag bij zonneparken is al 416,6 miljoen euro gereserveerd met de Voorjaarsnota. Omdat verwacht wordt dat er in de toekomst een flink vermogen aan batterijen nodig zal zijn, wordt vanuit de overheid met landelijk netbeheerder TenneT onderzocht waar deze batterijen precies moeten komen. Daarnaast wordt ook gekeken naar hoe opslag mogelijk is in regio’s, buurten en huishoudens. Ook nieuwe toepassingen en technieken worden onderzocht, waaronder innovatieve technieken met een langere opslagduur – bijvoorbeeld Compressed Air (CAES), Liquefied Air (LAES) en flowbatterijen. Voor het slim aansluiten van elektrische auto’s op het net, waarbij dubbel gebruik gemaakt wordt van de batterij (voor rijden en ondersteuning van het net), is met de Voorjaarsnota 403,8 euro miljoen vastgelegd, bovenop het bedrag voor de verplichting van opslag bij zonneparken.

Ondergrondse energieopslag

Voor moleculenopslag (o.a. gas en waterstof) zal het ministerie van Economisch Zaken en Klimaat onder meer met Infrastructuur en Waterstaat op korte termijn een langetermijnvisie voor gasopslagen opstellen, beleid maken voor nieuwe vormen van ondergrondse energieopslag, verkennen hoe financiële zekerheid voor opslag in zoutcavernes kan worden gegarandeerd en een pilot ontwikkelen voor waterstofopslag in gasvelden. Met de Voorjaarsnota is eveneens 125 miljoen euro gereserveerd om de financiële risico’s te dekken van grootschalige waterstofopslag. Dit bedrag kan verdubbeld worden voor extra cavernes indien nodig. Verwacht wordt dat voor bovengrondse moleculenopslag veel van de bestaande infrastructuur kan worden hergebruikt.

Warmteopslag belangrijke aanvulling

Warmteopslag vormt een belangrijke aanvulling op andere opslagtechnieken. Het speelt een belangrijke rol in de warmtepiekvraag in de winter en kan bijvoorbeeld ingezet worden om overtollige elektriciteit om te zetten naar warmte. Om tot voldoende capaciteit te komen en warmteopslag voor eindgebruikers beter toegankelijk te maken, zijn innovaties en verdere opschaling nodig. Om de bekendheid van de voordelen van warmteopslag te vergroten, wordt door beide ministeries verdere informatie gegeven aan gemeentes en industrie.

Uitgelichte producten

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid