Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Enexis en BAM werken duurzaam samen aan uitbreiding elektriciteitsnet

Door Herman de Haan Bouwproducten

elektrisschegraafmachine.jpg

Het elektriciteitsnet zit in vrijwel heel Nederland vol. Voor nieuwe, grote afnemers of opwekkers van elektriciteit is er daardoor op dit moment geen ruimte. BAM Infra Nederland en Enexis trekken nu samen op voor de bouw en uitbreiding van tien hoogspanningsstations in Noord- en Zuid-Nederland. De werkzaamheden starten halverwege dit jaar. In 2026 moeten alle stations zijn opgeleverd.   

Het uitbreiden van de elektriciteitsinfrastructuur in de vorm van meer stations, meer transformatoren en meer bekabeling in de grond stagneert door de geldende stikstofregels. Om geen uitstoot te produceren, zet BAM bij de bouw en uitbreiding van de tien stations elektrisch materieel in. Dit doet zij voor zowel het zwaardere materieel op de bouwplaats, zoals graafmachines en hoogwerkers, als het materieel dat zorgt voor het transport van en naar de bouwplaats. Hierdoor kan de door Enexis beoogde uitbreiding van het elektriciteitsnet toch doorgaan.

Snelheid vereist

”En dat is hard nodig”, zegt Rutger van der Leeuw, CEO van Enexis Groep. “We hebben op dit moment zo’n drieduizend grote bedrijven die we niet kunnen helpen vanwege een gebrek aan ruimte op het elektriciteitsnet. Die wachtlijst krijgen we alleen weggewerkt als we zo snel mogelijk nieuwe stations bouwen en bestaande stations uitbreiden. We zijn altijd op zoek naar manieren om dit sneller te doen. Of in dit geval: manieren die ervoor zorgen dat we vanwege stikstof geen vertraging oplopen. We zijn dan ook erg blij dat BAM de werkzaamheden elektrisch kan uitvoeren.”

Duurzaam en geïndustrialiseerd

BAM neemt de bouw op zich van onder andere modulaire gebouwen, transformatorcellen en het fundatiewerk. Bij de bouw past BAM -naast de inzet van elektrisch materieel- materialen toe zoals duurzamer beton wat bijdraagt aan CO2-reductie. Verder werken Enexis en BAM in het bouwteam toe naar een standaardontwerp voor de stations om zo kansen te creëren om het ontwerpproces sneller en efficiënter te laten verlopen. BAM pakt de bouw op geïndustrialiseerde wijze aan. Bijvoorbeeld door het prefabriceren van de kelders. Om nog efficiënter te ontwerpen gebruikt ze ook digitale methoden zoals een parametrische ontwerpapplicatie.

Uitgelichte producten

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid