Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Houtbouw steeds populairder in Nederland

Door Herman de Haan Geomares

houtbouw-pexels.jpg

Bouwen met hout is in opkomst. Veel bouwbedrijven bouwen al met hout en een toenemend aantal overweegt om het te gaan doen. Dat concludeert ING Research in een onlangs gepubliceerde rapport over hout in de bouw. De import van bouwhout steeg het afgelopen jaar fors. Niet zo gek, want bouwen met hout kent veel voordelen.

Hout is industrieel goed te bewerken en slaat CO2 op in plaats van dat er CO2 vrijkomt zoals bij de productie van beton. In één volledige houten woning zit ongeveer de jaarlijkse CO2-uitstoot opgesloten van de CV-ketels van acht huishoudens. Houtbouw is nog wel duurder dan traditionele bouw. Dat wordt naar verwachting anders. Door schaalvoordelen en hogere CO2-heffingen op bakstenen en beton moet hout een steeds concurrerender bouwmateriaal worden.

Nederlandse Bouwbedrijven zijn bezig om de CO2-uitstoot te verlagen en zoveel mogelijk circulair te ondernemen. Biobased bouwmaterialen als vlas, riet, kurk en stro, hennep staan daarbij in de belangstelling. Ook het bouwen met hout wordt dus steeds meer gezien als een optie om het gebruik van energie-intensief beton te vervangen, al blijft het gebruik van hout in de Nederlandse bouw nog wel ver achter bij echte ‘houtlanden’ zoals Zweden en Finland. Van de woningbouw in Nederland is 2% procent houtbouw. Alhoewel Nederland dus niet een echt houtland voor de bouw is, nam bouwen met hout volgens het rapport wel enorm toe in de afgelopen jaren.

Meer mogelijk dan deuren en kozijnen

Hout wordt vaak gebruikt in de afwerking voor deuren en kozijnen. Maar er is meer mogelijk met hout. Complete constructies kunnen gebouwd worden met hout waardoor beton vervangen kan worden. Dit kan met houtskeletbouw, maar ook met houtproducten als CLT (Cross Laminated Timber of kruislaaghout). Dit zijn een soort grote multiplex platen die qua stevigheid en levensduur niet onder doen voor andere bouwmaterialen, maar wel veel andere voordelen hebben. Doordat de houten constructie in Nederlandse woningen niet blootgesteld wordt aan weersinvloeden, kunnen hier ook veel Europese houtsoorten voor gebruikt worden zoals naaldhout. Tropisch hardhout is dan niet nodig.

Stijgende houtprijzen

Hout dat in Nederland gebruikt wordt komt uit veel verschillende landen. Duitsland en Zweden zijn de grootste exporteurs naar Nederland en er werd voor het uitbreken van de oorlog in Oekraine ook een klein deel (5%) uit Rusland geïmporteerd. Afnemend aanbod door het wegvallen van de Russische houtproductie zorgt echter wel voor gestegen prijzen op de wereldmarkt voor hout. Van het totale houtverbruik in Nederland wordt ruim 60% direct of indirect in de bouwsector gebruikt. In de bouw komt het meeste hout terecht in de woning- en utiliteitsbouw. Een klein deel wordt gebruikt in de infrasector.

Zie hier het complete rapport.

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid