Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Gebruik deze materialen in de meterkast

Door Herman de Haan Bouwproducten

electrician-2755683_960_720.jpg

Ben je als elektrotechnisch ingenieur gevraagd om een groepenkast aan te sluiten? In dat geval zijn er verschillende stappen die doorlopen moeten worden. Belangrijk onderdeel van het samenstellen van een groepenkast is het verdelen van de verschillende groepen over de ruimtes binnen een woning of bedrijfspand. Hierbij is het zaak rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen, denk aan de aanschaf van zonnepanelen of bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp. Het zijn investeringen die een grote impact kunnen hebben op de vraag naar stroom vanuit de groepenkast beneden. In dit artikel schrijven we over het samenstellen en aanschaffen van een groepenkast, passend bij de wensen van een opdrachtgever. 

Woningen en bedrijfspanden worden steeds slimmer gemaakt. Denk aan installateurs die gevraagd worden slimme technologie te gebruiken voor het voorkomen van pieken in de stroomvoorziening binnen bedrijfspanden. Zo’n piek in de stroomvraag ontstaat wanneer medewerkers hun elektrische auto aan het begin van de werkdag aan een laadpaal koppelen. Ook aan de aanbodkant kan een piek ontstaan: denk aan de periode tussen 12.00 en 14.00 uur. De zon brandt op dat moment op z’n felst, terwijl de afname van stroom beperkt is; veel auto’s zullen inmiddels volledig opgeladen zijn. Aan elektrotechnisch ingenieurs om middels slimme technologieën te zorgen dat het laden van deze auto’s verspreid over de dag gebeurt om pieken in vraag en aanbod te voorkomen.

Keuze tussen 1-fase- en 3-fasen aansluiting 

Terug naar de meterkast binnen een woning. Eerder schreven we al dat de investering in een elektrische warmtepomp of bijvoorbeeld de laadpaal voor een elektrische auto invloed hebben op de samenstelling van een groepenkast binnen woningen. Het bepaalt onder meer of gekozen moet worden voor een 1-fase- of 3-fasen aansluiting. Houd hier rekening mee bij het ontwerpen van de groepenkast. Het voordeel van een 3-fasen aansluiting in de groepenkast is de mogelijkheid meer stroom te verbruiken dan met een 1-fase aansluiting. 

Groepenkast ontwerpen en materialen bestellen 

Een groepenkast samenstellen bij Vekto is bijvoorbeeld heel eenvoudig. Op basis van de opgegeven wensen en eisen worden de groepenkasten op de paneelbouw afdeling van deze organisatie geassembleerd. Hierbij worden de verschillende componenten van de groepenkast direct onder spanning getest, om een goede werking van de groepenkast na levering te kunnen garanderen. 

Niet alleen de individuele groepen worden getest, datzelfde geldt voor de aardlekschakelaar. Dit gebeurt altijd met een gecertificeerde aardlektester. Een goede werking van de aardlekschakelaar is cruciaal; het slecht functioneren van dit onderdeel kan de veiligheid van bewoners in gevaar brengen. Test de aardlekschakelaar na montage van de groepenkast zelf ook. 

Aanvullende componenten voor een groepenkast 

Als elektrotechnisch ingenieur ben je vaak verantwoordelijk voor zowel het ontwerpen, als het aansluiten van de elektrotechnische installaties in huis. De meterkast is daar een voorbeeld van, met haar verschillende onderdelen. Daarnaast kan je gevraagd worden bestaande installaties te verbeteren en te beheren. 
 

Meer in "Elektrotechnische installatie"

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid