Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Hoe werken tourniquetdeuren en zijn ze geschikt voor alle gebouwen?

Door Herman de Haan Boon Edam Nederland B.V.

tourni1.png

Tourniquetdeuren winnen steeds meer aan populariteit als een esthetisch fraaie en energiezuinige oplossing om de doorstroming van mensen in gebouwen efficiënt te beheren. Dit blogartikel bespreekt enkele veelgestelde vragen over tourniquetdeuren, variërend van hun werking tot installatie, kosten en onderhoud. Of u nu een gebouwbeheerder, architect bent, of gewoon interesse hebt in tourniquetdeuren, deze informatie helpt om een beter inzicht te krijgen in de details en voordelen van deze innovatieve deuroplossingen.

Tourniquetdeuren - ook wel draaideuren - zijn essentieel voor gebouwen waar verkeersstroom, energie-efficiëntie en esthetiek van belang zijn. Deze deuren bestaan uit twee, drie of vier vleugels in een ronde of soms ovale configuratie die over het algemeen om een centrale as draaien met aan de zijkanten een gebogen, dichte afscheiding.

tourni2.png

Een automatische tourniquetdeur werkt op basis een aandrijving met besturingskast die het draaien van de deur reguleren om een continue, soepele doorstroming van mensen te garanderen. Hier is hoe het in grote lijnen werkt:

  • Sensoren en Activatie: Automatische tourniquetdeuren zijn uitgerust met sensoren die naderende gebruikers detecteren. Deze sensoren activeren het draaimechanisme van de deur zodra iemand dichtbij komt.

  • Aandrijving en besturing: Een centraal geplaatste motor drijft de deur aan. Deze motor is verbonden met een besturingssysteem dat de snelheid en de richting van het draaien regelt, gebaseerd op de verkeersstroom en veiligheidsprotocollen.

  • Veiligheidsmechanismen: Om veiligheid te garanderen, zijn deze deuren vaak voorzien van veiligheidsmechanismen die abrupt kunnen stoppen als er een obstakel wordt gedetecteerd of als er een noodsituatie optreedt. Dit voorkomt beknelling of andere ongelukken.

De afsluiting tussen buiten en binnen wordt bij een tourniquetdeur gerealiseerd door speciale tochtborstels rondom de ronddraaiende deurbladen. Omdat de deurvleugels in iedere stand van de tourniquetdeur altijd afsluiten tegen de gebogen zijwand, ontstaat een unieke situatie waarbij er nooit een directe verbinding is tussen binnen en buiten. Hierdoor komt koude of warme lucht van buiten een gebouw niet snel binnen en vice versa.

Voldoen aan veiligheidsvoorschriften

Tourniquetdeuren zijn veilig en voldoen aan strenge veiligheidsvoorschriften. Deze zijn onder meer vastgelegd in (internationale) regelgeving als de Machinerichtlijn, de EMC-richtlijn, de RoHS-richtlijn en de EN 16005-norm. Speciale tourniquetdeuren met een high security functie moeten voldoen aan de EN 17352 norm die gaat over de het veilig gebruik van automatische deuren met toegangscontrole voor voetgangers.

Automatische tourniquetdeuren zijn uitgerust met geavanceerde sensortechnologie die voorkomt dat personen of objecten klem komen te zitten. Automatische stopfuncties en snelheidsregelingen zorgen voor een veilige doorgang voor alle gebruikers.

Veiligheidssensoren in de deurvleugels en het frame zorgen ervoor dat de tourniquetdeur reageert op gebruikers en objecten, waardoor deze langzamer zal draaien of zelfs stopt als de deur een object of persoon dreigt te raken. Op de eindstijlen van de gebogen wanden en onderop de deurvleugels zijn zogenoemde rubberen naalden aangebracht die bij aanraking er ook voor zorgen dat een draaideur stopt. Daarnaast zijn tourniquetdeuren meestal uitgerust met noodontgrendelingssystemen.

toerni3.png

Tourniquetdeuren geschikt voor rolstoelgebruikers?

Ja, tourniquetdeuren kunnen zeer goed geschikt zijn voor rolstoelgebruikers en andere kwetsbare doelgroepen. Een belangrijke factor hierin echter, is de diameter van de draaideur en het aantal deurvleugels. Grotere diameters en soms drie in plaats van vier deurvleugels bieden meer ruimte binnen elk segment van de deur, wat de doorgang voor rolstoelen, scootmobielen, kinderwagens en mensen die mobiliteitshulpmiddelen gebruiken, vergemakkelijkt.

De Tourniket van Boon Edam met drie deurvleugels en minimale diameter van 3.400 mm is op basis van de richtlijnen van de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte Ieder(in), getest en gecertificeerd als toegankelijk voor mensen met een beperking en voldoet aan de eisen voor het internationale toegankelijkheidssymbool (ITS).

Indien het deurenstel automatisch omklapbaar is (ook wel autofolding genoemd) dan volstaat een drievleugelige tourniquetdeur met een minimale diameter van 2.800 mm om in aanmerking te komen voor het ITS-keurmerk. In beide gevallen zijn de segmenten van de deur groot genoeg om met een rolstoel te passeren.

Geschikt voor alle gebouwen?

Tourniquetdeuren zijn geschikt voor veel verschillende soorten gebouwen, waaronder kantoren, luchthavens, hotels, winkelcentra en overheidsgebouwen. Het is echter zeer belangrijk om de juiste maat en het juiste type deur te kiezen voor de specifieke behoeften van het gebouw, de (toekomstige) benodigde capaciteit aan personen die op piektijden door de deur moeten kunnen en vluchtwegvereisten. Bijvoorbeeld, als het gebouw regelmatig bezocht wordt door mensen met bagage of mensen in een rolstoel, kan het zinvol zijn om tourniquetdeuren met grotere diameter en grotere compartimenten te installeren.

tourni4.png

Tourniquetdeuren aanpassen aan architecturale eisen?

Voor architecten die specifieke architecturale eisen willen integreren in tourniquetdeuren, bieden deze deuren uitgebreide aanpassingsmogelijkheden die naadloos kunnen aansluiten bij het ontwerp van vrijwel elk gebouw:

Materiaalkeuze en afwerking

Architecten kunnen kiezen uit diverse materialen zoals glas, aluminium, roestvrijstaal, brons, etc., elk met opties voor verschillende afwerkingen zoals mat, gepolijst, of geborsteld. Deze materialen kunnen worden aangepast om de esthetische en functionele aspecten van het gebouw te complimenteren of een visueel contrast te bieden.

tourni5.png

Architecturale vormgeving

De fysieke configuratie van de tourniquetdeur, zoals de diameter, hoogte en het aantal deurvleugels, kan worden aangepast om te voldoen aan de specifieke eisen van de verkeersstroom en de beschikbare ruimte van een project.

Technologische innovaties

Moderne tourniquetdeuren kunnen worden uitgerust met geavanceerde technologieën zoals automatische bedieningsmechanismen en geïntegreerde beveiligingssystemen. Deze technologieën kunnen niet alleen de functionaliteit van de deur verhogen, maar ook bijdragen aan de algehele veiligheid en energie-efficiëntie van het gebouw. Ze kunnen bovendien worden verbonden met het gebouwbeheersysteem voor een gecoördineerd beheer van de toegang en klimaatregeling.

Duurzaamheid en weerstand

Voor projecten waar duurzaamheid een belangrijke overweging is, kunnen tourniquetdeuren worden uitgevoerd met speciale isolatiematerialen en weersbestendige afwerkingen. Deze aanpassingen helpen niet alleen de operationele kosten te verlagen door verbeterde energie-efficiëntie, maar kunnen ook de levensduur van de deur verlengen, wat resulteert in minder vervanging en onderhoud.

Esthetische integratie

Tourniquetdeuren kunnen worden ontworpen met aandacht voor visuele details die aansluiten bij of juist accentueren binnen het architecturale concept. Opties zoals logo-integraties of specifieke kleurschema's maken het mogelijk de deuren te transformeren van puur functionele elementen naar integrale onderdelen van het ontwerpverhaal.

Deze flexibiliteit maakt tourniquetdeuren bijzonder aantrekkelijk voor architecten die op zoek zijn naar oplossingen die zowel functioneel als esthetisch aan hun hoge eisen voldoen. Door de mogelijkheid om nauw samen te werken met fabrikanten kunnen architecten ervoor zorgen dat elk aspect van de tourniquetdeur bijdraagt aan de algemene visie en functionaliteit van het gebouw.

Kosten tourniquetdeur

De prijs is vaak een belangrijke overweging bij de aanschaf van een tourniquetdeur. De kosten van een tourniquetdeur kunnen sterk variëren afhankelijk van de grootte, complexiteit en functionaliteit van het systeem. Over het algemeen zijn tourniquetdeuren duurder dan conventionele deuren vanwege de constructie, de hightech technologie en de extra veiligheids- en mogelijk ook beveiligingsfuncties.

Bij de initiële aanschaf zijn tourniquetdeuren vaak duurder dan andere deurtypes zoals automatische schuifdeuren. Om echter dezelfde energieprestatie te kunnen leveren als een tourniquetdeur, zou men een tochtsluis met twee sets deuren moeten realiseren. Deze tochtsluis met conventionele schuif- of loopdeuren werkt echter alleen wanneer de toegangsdeuren en uitgangsdeuren nooit op hetzelfde moment open zijn. Dat betekent dat gebruikers vaak in de tochtsluis moeten wachten tot de volgende deur opengaat, waardoor mensen gefrustreerd raken en zich niet welkom voelen. Deze functie wordt dan ook vaak uitgezet, waardoor het energiebesparende karakter van de tochtsluis teniet wordt gedaan. Op langere termijn kan een flinke besparing op energiekosten worden gerealiseerd met een tourniquetdeur.

Onderhoud

Onderhoud van tourniquetdeuren is van essentieel belang. Automatische tourniquetdeuren vallen onder de EN 16005 norm voor automatische deuren. De EN 16005 schrijft voor dat het veiligheidsniveau gedurende de gehele levensduur van de deur aan de richtlijnen in de norm moet voldoen. De beheerder, verantwoordelijke of eigenaar van een gebouw is hierbij verplicht de deur in optimale staat te houden.

Tourniquetdeuren hebben onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat ze blijven functioneren zoals ze horen en om de levensduur aanzienlijk te verlengen. Het onderhoud kan variëren afhankelijk van de fabrikant, type deur, gebruiksintensiteit en andere factoren. Het onderhoud bestaat uit het controleren en smeren van bewegende onderdelen, het vervangen van slijtageonderdelen, het kalibreren van de sensoren, controleren van diverse instellingen en het eventueel updaten van de software.

Uiteraard zijn er ook de dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse zaken die nagelopen moeten worden door de beheerder van de tourniquetdeur, zoals het uitvoeren van een algemene inspectie, controle op foutcodes, het uitvoeren van een operationele test, het testen van de noodstopknop en het reinigen van de deur.

Levensduur tourniquetdeur

De gemiddelde technische levensduur van een tourniquetdeur is 15 tot 20 jaar. Maar er bestaan ook deuren op plaatsen die al veel langer meegaan. De levensduur is erg afhankelijk van het type product én uiteraard van het gebruik. Regelmatig onderhoud en goede zorg zijn essentieel om hun duurzaamheid en prestaties te garanderen.

Meer weten? Lees ook het whitepaper van Boon Edam.

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid