Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Flinke toename van bedrijven actief in de interieurbouw

Door Herman de Haan Bouwproducten

interieurbouw.jpg

Bij de hoofdafbeelding: Als gevolg van de coronacrisis investeerden veel mensen in hun interieur.

Het aantal actieve bedrijven in de interieurbouw en meubelindustrie is de afgelopen vijf jaar fors gestegen. In 2018 waren er meer dan 9.000 bedrijven geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Aan het begin van 2023 is dit aantal bijna 11.000, wat neerkomt op een toename van meer dan 20 procent. Volgens directeur Kees Hogendijk van de branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie (CBM), is de belangrijkste oorzaak van deze groei het aantal zzp'ers dat in de meubelbranche start.

Hogendijk: "Deze zelfstandigen verhuren zich aan gevestigde bedrijven en maken ook meubels op maat in opdracht. Vaak mensen die zelf al binnen de branche actief zijn en als zelfstandige verder gaan. Daarnaast is er een sterke groei van meubelmakers die vanuit hun hobby zijn begonnen, er goed in zijn en als zelfstandig meubelmaker verder gaan. Vaak doen ze dit naast hun werk in loondienst. We zien ook een groei van studenten die een opleiding houtbewerking of meubelmaken volgen bij het Hout- en Meubileringscollege of een ROC, en voor zichzelf starten.”

diagraminterieurbouwers.png
Het aantal bedrijven in de interieurbouw en meubelmakerij zit als sinds 2018 in de lift (afbeelding: KvK).

Veel vraag naar vakbekwaam personeel

Uit de cijfers van de KvK blijkt verder dat het aantal bedrijven met personeel redelijk constant blijft. Er is in de meubelindustrie veel vraag naar personeel. Een groot aantal vacatures worden ingevuld door de zzp’ers die de afgelopen jaren zijn ingeschreven. “De flexibele schil bestaat voornamelijk uit zzp’ers. Het verhuren als zzp’er en het zelfstandig uit willen voeren van opdrachten en meubels maken is populair”, weet Hogendijk.

Nieuw interieur

Er is momenteel veel vraag naar nieuwe meubels. Als gevolg hiervan is er een grote vraag naar vakmensen om in de meubelbranche te werken. “Er zijn twee redenen waarom de meubelindustrie het druk heeft. Ten eerste was er corona. Mensen konden niet op vakantie maar hadden wel geld beschikbaar. Dit gingen ze besteden aan de inrichting van hun huis. Woningen werden verbouwd of opgeknapt en er werden nieuwe meubels aangeschaft. Daarnaast is er het probleem van de krappe woningmarkt. Mensen willen graag een nieuwe woning maar door de krapte op de woningmarkt is er weinig kans op. Mensen gaan hun bestaande woning opknappen, verbouwen, moderniseren en dus ook nieuwe meubels aanschaffen.

Circulair ondernemen de norm

In samenwerking met het Hout- & Meubileringscollege en ROC’s die vakopleidingen verzorgen werkt CBM aan groei van het aantal vakbekwame meubelmakers. Daarnaast is de meubelbranche druk met innovatie en circulair ondernemen. Hoogendijk: “Er wordt op dit moment gewerkt aan nieuwe Europese wetgeving die het produceren van circulaire meubelen de norm maakt. Recycling is een heel belangrijk thema voor de komende jaren.”

 

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid