Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Licht heeft invloed op je gezondheid en maakt blij

Door Herman de Haan

licht.png

De invloed van licht op onze gezondheid is vaak groter dan de meeste mensen denken. Bij een gezond binnenklimaat hoort dan ook een ‘gezonde verlichting’. Daarbij gaat het niet alleen om de lichtintensiteit maar ook om de kleurtemperatuur in combinatie met het moment van de dag. Met de huidige generatie (LED) verlichting zijn hierin grote stappen te maken.

Het zonlichtspectrum verandert gedurende de dag. In de ochtend en middag bevat het meer blauw licht. Hierdoor maken mensen hormonen aan (cortisol) die hen actief en alert maken en in staat stellen werk te verzetten. In de loop van de middag neemt de hoeveelheid blauw licht af, krijgt het rode licht de overhand en maakt het lichaam melatonine aan. Hiermee gaat het richting een rustmodus waarna het nachtelijk donker automatisch de behoefte aan slaap regelt.

Ongezond licht

Kunstlicht kent deze cyclus (meestal) niet. Het spectrum hiervan is afhankelijk van het de lichtbron en eventueel de aansturing ervan. Mensen die dus grote delen van de dag binnen zitten – en dat doen de meesten – kunnen hierdoor gezondheidsklachten ontwikkelen.

Deze klachten zijn het gevolg van de verstoring van het bioritme. Deze verstoring kan optreden door structureel te weinig licht binnen te krijgen met altijd dezelfde kleur of juist teveel licht. Zeker mensen die veel achter de computer werken krijgen een overschot aan blauw licht binnen. Overdag levert dit niet veel problemen op maar ’s avonds leidt dit tot een onnatuurlijke aanmaak van ‘actieve hormonen’ waardoor zij niet in slaap komen, vervolgens minder goed slapen en hierdoor uiteindelijk ziek worden.

Spelen met licht

In een gezond binnenklimaat hoort dus het liefst een verlichting die de cyclus van de zon exact nabootst. Technisch gezien is dit inmiddels ook mogelijk met de allernieuwste LEDs die alle delen van het zonnelichtspectrum kunnen uitzenden. Met de juiste regeling is de verlichting hiermee af te stemmen op het moment van de dag en is invloed uit te oefenen op het welbevinden van mensen (maar ook van dieren en planten!).

Productiviteit en veiligheid

Hiervan zijn al vele voorbeelden beschikbaar. Zo zijn er bedrijven die in hun kantine de verlichting aanpassen aan een ‘rustmodus’ van de medewerkers. Geen felle verlichting met veel blauw dus die de alertheid en activiteit prikkelt, maar juist minder blauw. De verlichting op de werkplek daarentegen omvat juist wél veel blauw om de activiteit te stimuleren maar óók om de alertheid en hiermee veiligheid te verhogen.

Bij bedrijven waar nachtploegen werken zijn goede resultaten behaald met verlichting waarin veel blauw zit. Daarbij wordt echter de luxwaarde (hoe ‘fel’ het licht brandt) getemperd. Hierdoor blijven mensen wel alert en kunnen zo veilig werken, maar is er geen al te groot verschil met het licht in bijvoorbeeld het toilet, kantine of ‘buiten’ wanneer mensen de nachtshift verlaten. Een dergelijke verlichting kan ook uitkomst bieden in een kantoorruimte waar een instructiefilm wordt getoond. Een donkere zaal geeft weliswaar een goed contrast, maar kan ook leiden tot de neiging in slaap te willen vallen. Blauwe verlichting houdt de toehoorders alert met behoud van het contrast van de film.

Welbevinden

Tot slot zijn in omgevingen waar (dementerende) ouderen wonen mooie resultaten geboekt met het afstemmen van het licht op het tijdstip van de dag. Door de cyclus van de zon zo goed mogelijk binnen na te bootsen, worden deze mensen rustig wakker en gedurende de dag actiever. Dit betekent dat zij overdag minder in slaap vallen, meer bezig zijn en hierdoor uiteindelijk ’s nachts beter slapen waardoor er minder slaapmedicatie nodig is.

Uitgelichte producten

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid