Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Betoncasco 'Circle': circulair, modulair én verplaatsbaar

Door Herman de Haan De Hoop Pekso bv

MicrosoftTeams-image (9).png

Houtbouw is in trek. Beton een stuk minder. Het zou niet duurzaam zijn en niet milieuvriendelijk. Maar daar denken ze bij CascoTotaal in Terneuzen toch echt anders over. Met hun bouwconcept Circle bieden ze een alternatief voor houtskeletbouw. Het Circle-bouwconcept heeft namelijk een zeer lage MPG, is volledig circulair en gaat meer dan een eeuw mee.

Het circulaire bouwconcept Circle is ontwikkeld door ingenieursbureau ABT, KAAN Architecten en betonwarenproducent CascoTotaal. Het betreft betonnen casco’s - ‘legostenen’ van 3,8 bij 9,8 meter - die schakel- en stapelbaar zijn. Zodoende is met een Circle casco in zeer korte tijd een eengezinswoning of een tiny house te realiseren. Worden de casco’s gestapeld, dan kan een appartementencomplex worden neergezet tot wel vier bouwlagen hoog.

MicrosoftTeams-image (8).png
Met de betoncasco’s van Circle kunnen in korte tijd ook eengezinswoningen worden gebouwd.

‘Meest circulaire betoncasco van Nederland’

Circle onderscheidt zich op het gebied van duurzaamheid. Het bouwsysteem heeft een zeer lage MPG van 0,14/m² BVO en is daarmee volgens Rob Hogendoorn, commercieel directeur van CascoTotaal, het meest circulaire betoncasco van Nederland. Waarschijnlijk zelfs van Europa. “Het volledige casco kan na verloop van tijd worden hergebruikt in een nieuw project. Dat is voor beleggers en woningcorporaties zeer interessant, want dit verlaagt de afschrijvingen en de Total Cost of Ownership aanzienlijk”, zegt Hogendoorn.   

Bouwen gaat snel met de gestandaardiseerde modules van Circle. Een casco kan binnen 24 uur worden gestort en ‘ontkist’. Het afbouwen van een casco vergt ongeveer vijf werkdagen. Daarmee bieden de woonmodules volgens Hogendoorn ook een passend antwoord op de grote woningbouwopgave in Nederland. “Om de wooncrisis het hoofd te bieden, zijn nú grote aantallen woningen nodig. Dat vraagt om snelle, hoogwaardige en vooral zeer flexibele oplossingen. Met Circle bieden we zo’n oplossing.”

Ook levensloopbestendig

Volgens Hogendoorn zijn de circulaire betoncasco’s van Circle maar liefst driedubbel flexibel. “Het betoncasco voegt zich gemakkelijk naar architectonische en inrichtingswensen, is als enkele unit of groot wooncomplex inzetbaar en is ook nog eens zeer levensloopbestendig.” Aanpassingen zijn volgens Hogendoorn door de droge, demonteerbare verbindingen eenvoudig te realiseren. “Wanden kunnen gemakkelijk worden weggehaald of juist geplaatst. Compacte starterswoningen kunnen zo uitgroeien tot ruime gezinshuizen en net zo makkelijk ook weer krimpen, al naar gelang de vraag.”

Hogendoorn: “We maken al langere tijd een grote denkfout in Nederland door overal grote woningen te willen bouwen. Die zijn daardoor behoorlijk duur. Kiezen we voor een slimmere maatvoering, zoals bij dit betoncasco, dan kunnen we kleiner, maar tegelijkertijd veel flexibeler en goedkoper bouwen. Daarmee spelen we meteen ook beter in op marktontwikkelingen zoals het groeiend aantal alleenstaanden.”

30 procent minder beton

Minimalisering van het materiaalgebruik stond voorop bij de ontwikkeling van het circulaire bouwconcept Circle. Doordat de modules grotendeels in één keer worden gestort is het mogelijk de wanden en vloeren dunner dan normaal uit te voeren. De modules hebben bovendien geen cementdekvloer nodig. Dat resulteert in een betonreductie van ongeveer 30 procent. Dat vermindert niet alleen de CO²-voetafdruk, maar ook de materiaalkosten. Bovendien kunnen de modules in één keer naar de bouw worden vervoerd, wat weer aanzienlijk op transportbewegingen bespaart.

“De modules van Circle kunnen keer op keer worden hergebruikt. Nu en over 10, 50 of 100 jaar. En wordt er geen nieuwe bestemming gevonden, dan kan het beton weer worden verwerkt tot granulaat en opnieuw in het productieproces worden ingezet. Hierdoor blijft de productketen volledig gesloten en is ons concept ‘circular to the bone’”, vertelt Hogendoorn.

MicrosoftTeams-image (10).png
Een Tiny House gebouwd met het Circle betoncasco.

Nieuwe bouwprojecten

Het afgelopen jaar heeft CascoTotaal al meer dan 150 Circle casco’s verkocht. Zowel voor permanente als tijdelijke bouwprojecten. Nieuwe projecten staan inmiddels op stapel. “Een bouwbedrijf zet de woonmodules eerst in voor de tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten, waarna ze een-op-een worden verplaatst naar twee recreatieparken. Bij een ander project worden twee woningen voor een woningcorporatie verplaatst naar een nieuwe plek, waar ze een permanente bestemming krijgen.”

De leverancier van 3D-betoncasco’s heeft grote plannen voor de komende jaren. “Onze ambitie is om 500 casco’s per jaar te gaan produceren”, stelt Hogendoorn. “Maar ook om een systeem op basis van betonnen elementen toe te voegen, waarmee we sparingen voor trappen, kozijnen, ramen en deuren flexibel kunnen open- of dichtzetten. Hierdoor wordt een plug-and-play invulling van de sparingen mogelijk en ontstaat er nog meer ontwerpvrijheid. Zowel qua architectuur als qua indeling.’ 

Dealernetwerk

De volgende stap is volgens Hogendoorn om in samenspraak met opdrachtgevers en bouwbedrijven specifieke woonconcepten te ontwikkelen. Inmiddels zijn concepten als Modulo en Hive ontwikkeld met verschillende lokale partijen. Daarnaast wordt gewerkt aan een dealernetwerk van bouwbedrijven voor specifieke doelgroepen. “En we denken inmiddels aan een tweede productielocatie om de groeiende vraag aan te kunnen. Voorlopig hebben we onze handen vol”, besluit Hogendoorn.

Uitgelichte producten

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid