Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Belgisch bouwbedrijf zet robots in bij modulaire woningbouw

Door Herman de Haan Bouwproducten

robotswoningbouw.jpg

Robots die huizen in elkaar zetten. Het wordt stilletjes aan realiteit. De Vlaamse bouwonderneming Vandenbussche en de Britse tech start-up AUAR werken samen om modulaire woonunits te bouwen die door robots worden geproduceerd. Daarvoor wordt in de vestiging van Vandenbussche in Aalter (België) een gespecialiseerde afdeling of ‘microfabriek’ opgericht. “Robotica en AI zullen de manier waarop we bouwen ingrijpend veranderen. Ze vormen het antwoord op de uitdagingen waar we voor staan”, stelt Kristof Defruyt van Vandenbussche.

De nood aan degelijke huisvesting tegen een betaalbare prijs is groot, terwijl de prijzen van vastgoed de voorbije jaren fors zijn gestegen. Tegelijkertijd staat de bouwsector voor grote uitdagingen. Er zijn te weinig geschoolde arbeidskrachten om alle vacatures in te vullen en ook de inflatie van materialenprijzen speelt de sector parten. Om een antwoord te bieden op al die uitdagingen slaan de Britse tech start-up AUAR en bouwonderneming Vandenbussche uit Aalter de handen ineen. Samen richten ze in Aalter ’s een robotische microfabriek voor de bouwsector in.

‘Robotisering cruciaal’

Ook in Vlaanderen is er een gebrek aan woningen en moeten er tot 2040 nog zo’n 300.000 huizen bijkomen. Dat vereist een forse verhoging van de productiviteit. “Wij geloven dat robotisering daar een cruciale bijdrage aan kan leveren. Alleen ontbreekt ons op dit moment nog de kennis en technologie. Daarom gaan we nu in zee met AUAR, een gespecialiseerde start-up uit Londen”, vertelt Defruyt. “In onze vestiging in Aalter wordt een nieuwe, gerobotiseerde afdeling ingericht waarin modulaire houten woonunits geproduceerd zullen worden. Onze ambitie is om in 2024 de eerste bouwprojecten samen te realiseren.”

robotswoningbouw2.png

AUAR is geen onbekende voor Vandenbussche. De eerste contacten werden vorig jaar gelegd tijdens het eerste RecAp event. Aan de Resilient City Accelerator namen verscheidene vastgoedbedrijven, aannemers en start-ups deel. Mollie Claypool van AUAR: “Als tech start-up willen we meer voet aan de grond krijgen in Europa door onze technologie aan te bieden aan bouwbedrijven. Concreet betekent dit dat we naast robots ook de bijhorende software leveren om de houten bouwunits te fabriceren. De samenwerking met Vandenbussche is een mijlpaal, want het is onze eerste samenwerking op Europees grondgebied. We stellen samen onze technologie verder op om ze vervolgens op grotere schaal uit te rollen.”

Eerste door robots gebouwde constructie staat

Een eerste testopstelling is inmiddels gebouwd: een tuinhuis opgetrokken uit houten units die door robots werden geproduceerd. “Bij de montage komen nog manuele handelingen te pas, maar ieder component, zowel van de gevels als voor de binnenafwerking, werd op voorhand door de robots geproduceerd. Dat is uniek”, gaat Defruyt verder. Voor Vandenbussche is dit de toekomst: “Er is niet alleen de enorme tijdswinst in de fabriek, die helpt om de kosten te drukken. Het bouwproces zelf wordt er ook een stuk transparanter van, aangezien de fabricagetijd van tevoren bekend is.”

Technologie optimaal inzetten

Ook projectontwikkelaars zien er volgens Dedruyt potentieel in de nieuwe bouwmethode. ,,De mogelijkheden zijn enorm, van eengezinswoningen tot vakantieparken. We zijn hoopvol gestemd dat dit ons zal helpen om onze uitdagingen met succes aan te gaan. Deze technologie zal de sector op alle vlakken vooruithelpen”, meent de CEO van bouwbedrijf Vandenbussche.

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid