Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

BDR Thermea Group: fieldtest met waterstofketel voor commercieel gebruik

Door Herman de Haan Remeha B.V.

waterstofketelsgrootvermogen.jpg

De BDR Thermea Group, waar ook Remeha deel van uitmaakt, staat op het punt om de eerste ketels op zuivere waterstof voor commerciële toepassingen te fieldtesten. Het testen van dit type hoogvemogen ketel volgt op eerdere succesvolle proeven met kleinere waterstofketels voor gebruik in woningen.

De nieuwe pure waterstofketels moeten commerciële gebruikers straks ook de gelegenheid bieden om het enorme potentieel van waterstof te benutten, of ze nu solo worden gebruikt of in een hybride configuratie met een warmtepomp. “Groene waterstof is een mooie manier om grotere gebouwen CO2-vrij te maken. Dit komt omdat we met dit systeem hernieuwbare energie over langere perioden kunnen opslaan en zware piekbelastingen op het elektriciteitsnet kunnen helpen voorkomen. Omdat commerciële gebouwen aanzienlijk bijdragen aan de CO2-emissies in Europa, is hun overstap naar koolstofneutrale oplossingen belangrijk”, zegt Emilia Cabral, Business Director bij BDR Thermea Group.   

Waterstofketels in verschillende gebruikerscases

Na uitgebreide tests van BDR Thermea Group’s waterstoftechnologie in het R&D-centrum in Apeldoorn, maakt het concern zich nu dus klaar voor real-life demonstraties in heel Europa. De eerste daarvan kunnen tegen het einde van dit jaar live zijn. Daarbij zullen de verschillende gebruikerscases van de waterstofketel te zien zijn. Denk dan aan toepassingen op locaties van lokale waterstofopwekking met opslagoplossingen, en/of in een hybride opstelling met een warmtepomp, waarbij de waterstofketel de piekbelastingen op het elektriciteitsnet zal dekken.

Deze proeffase moet waardevolle informatie bieden voor alle belanghebbenden - van nutsbedrijven tot leveranciers van energienetten, overheden en gebouweigenaren. Zij kunnen hierdoor meer te weten komen over het potentieel van waterstof voor verwarming.

Conversiekit voor 100 procent waterstof

Cabral vervolgt: “We werken momenteel aan het 100 procent waterstof-ready maken van ons volledige assortiment commerciële ketels in Europa. De meeste ketels in ons huidige portfolio zijn 20 procent waterstof-ready. Maar we zullen ook met een conversiekit komen voor toekomstige ketels, waarmee kan worden overgeschakeld van aardgas naar 100 procent waterstof”, zegt Cabral.

Een andere belangrijke technologie in de waardepropositie van BDR Thermea is de warmtepomp, die zijn eigen rol speelt bij het CO2-vrij maken van alle soorten gebouwen. Een hybride opstelling die de pure waterstofketel en de warmtepomp combineert, biedt gebruikers de kans om de vruchten van beide apparaten te plukken. Gezien het vermogen van waterstof om als opslag voor elektriciteit te dienen, kan de waterstofketel de rol van de warmtepomp overnemen op momenten van piekvraag naar elektriciteit.

Net zo goed als aardgasketels

Voor het concept van de 100 procent waterstofketel geldt dat zij net zo goed presteren als aardgasketels. Met een modulatiediepte van 1:5 en vergelijkbare output, efficiëntie, responsiviteit, digitale interfaces en afmetingen, hebben servicemonteurs slechts beperkt extra opleiding nodig. Gebruikers kunnen dan ook dezelfde, hoge prestaties verwachten. Zo zijn verschillende interne componenten, zoals de brander en sensoren, opnieuw ontworpen voor het specifieke gebruik van waterstof.

Lees ook: BDR Thermea Group: fieldtest met waterstofketel voor commercieel gebruik

Meer in "Installatie verwarming en lucht"

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid