Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Waarop letten bij aanschaf van een reformladder?

Door Herman de Haan Bouwproducten

reformladder (1).png

De reformladder is ongetwijfeld de meest gebruikte ladder in de bouw en industrie. Een reformladder is een veelzijdige ladder die op verschillende manieren kan worden gebruikt. Het heeft verstelbare scharnieren, waardoor het in verschillende posities kan worden gevouwen. Hierdoor kan het als rechte ladder worden gebruikt, maar ook in A-vorm, als platform of als steiger, afhankelijk van de configuratie en de behoeften van de gebruiker. Het is een handig hulpmiddel voor klussen en taken waarbij flexibiliteit in hoogte en vorm vereist is. 

Er bestaan grote verschillen in reformladders. Bij aankoop van een reformladder voor bepaalde werkzaamheden is het belangrijk om de deze verschillen te kunnen onderscheiden. 

Ladders zijn er voor particulier of professioneel gebruik. Ladders voor professioneel gebruik moeten aan hoge kwaliteitseisen voldoen en jaarlijks gekeurd worden. Werkzaam in de bouw of industrie? Kies dan altijd voor een reformladder die voldoet aan de Warenwet en de NEN 2484. Dit is de norm waar ladders in Nederland aan moeten voldoen. In Europa bestaat ook nog de norm EN 131, dit is de Europese norm voor draagbaar klimmateriaal, maar deze is binnen Nederland niet geautoriseerd.

Eisen Warenwet reformladders

Reformladders moeten in Nederland dus voldoen aan de Warenwet. Hierin worden een aantal eisen vermeld. We halen er drie belangrijke basiseisen uit zodat duidelijk is dat een reformladder aan de Warenwet voldoet:

  • Een reformladder moet standaard voorzien zijn van een spreidstandbeveiliging. De spreidstand beveiliging zorgt ervoor dat de ladder niet zomaar in- of verder uit kan klappen tijdens het gebruik. Belangrijk detail voor tijdens de jaarlijkse keuring is dat bij een driedelige reformladder de spreidstandbeveiliging star en drukvast moet zijn.

  • Een reformladder moet altijd voorzien zijn van een basisverbreding. De beste en veiligste basis voor een ladder is een stabiliteitsbalk. De lengte van een stabiliteitsbalk is afhankelijk van de lengte van het eerste ladderdeel en de breedte van het ladderdeel.

  • Een reformladder moet een sportbelasting aan kunnen van 150 kg. Een professionele ladder moet een testbelasting van 350 kg doorstaan.  

Waarop letten bij aankoop van reformladder?

Een reformladder is een veelzijdige ladder die op meerdere manier gebruikt kan worden. Hieronder een paar aandachtspunten bij het kopen van een reformladder: 

  • Bepaal vooraf voor welke werkzaamheden de ladder wordt gebruikt. Wordt de ladder binnen, buiten of onder omstandigheden gebruikt waarvoor een GVK ladder (Glasvezel Versterkte Kunststof) nodig is?

  • Is de reformladder voor gebruik binnen,  let dan op de lengte van de ladder en houd rekening met het feit dat bij een  tweedelige reformladder deze maximaal tot de vierde sport van boven mag worden beklommen. Een driedelige reformladder mag tot tot het scharnierpunt worden beklommen, mits het topdeel ook is uitgeschoven.

  • Bepaal vooraf hoe lang de ladder moet zijn. Een ladder die wordt gebruikt om de overstekken te schilderen, kan korter zijn dan een ladder die gebruikt wordt voor daktoegang. Met andere woorden hou rekening met werkhoogte en stahoogte. 

Weloverwogen keuze voor veiligheid

Het kiezen van de juiste reformladder is essentieel voor zowel veiligheid als de efficiëntie van van werkzaamheden. Of het nu gaat om gebruik in de bouw, industrie of thuis, de kwaliteit en betrouwbaarheid van de ladder zijn van het grootste belang. Door rekening te houden met de specifieke eisen van de Warenwet en de NEN 2484, en door zorgvuldig te overwegen voor welke taken en omstandigheden de ladder nodig is, zijn betrouwbaarheid en veilig werken op hoogte gegarandeerd. Een kwalitatief en hoogwaardige ladder kopen is investeren in eigen veiligheid. Maak daarom altijd een weloverwogen keuze vóór aanschaf.

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid