Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Subsidie beschikbaar voor versnelde aanleg warmtenetten

Door Herman de Haan Bouwproducten

warmtenet.png

Om bestaande gebouwen van het aardgas af te kunnen halen, wil het kabinet meer huishoudens aansluiten op warmtenetten. Om dit te bewerkstelligen, wordt 150 miljoen euro aan subsidie beschikbaar gemaakt voor warmtebedrijven die willen investeren in nieuwe warmtenetten. De Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) kan vanaf 1 juni aangevraagd worden.

De subsidie is bedoeld om warmtebedrijven aan te moedigen om snel te investeren in de aanleg van warmtenetten, en is beschikbaar voor bedrijven die al vergevorderd zijn met hun plannen en snel kunnen beginnen met de aanleg van een warmtenet. Het doel is om warmtenetten aan te leggen voor kleinverbruikersaansluitingen (zoals huishoudens en bedrijven met vergelijkbaar energieverbruik), met een vermogen van minder dan 100 kW, evenals blokverwarmingsaansluitingen in bestaande gebouwen.

500.000 extra aansluitingen nodig in 2030

In Nederland moeten 500.000 nieuwe aansluitingen van bestaande woningen op een warmtenet gerealiseerd worden in 2030. Dit komt bovenop de 500.000 huishoudens die nu al toegang hebben tot een warmtenet. Deze subsidie is volgens minister Klimaat en Energie Rob Jetten  onderdeel van een bredere aanpak om Nederland zo veel mogelijk op warmtenetten aangesloten te krijgen.

Het maximale subsidiebedrag per project is 20 miljoen euro. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de regeling uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Subsidieaanvragen worden door RVO inhoudelijk beoordeeld op basis van het projectplan. De looptijd van het project is maximaal 7 jaar. Binnen 3 jaar na de subsidieverlening moet worden gestart met de fysieke aanleg van het warmtenet.

Hoe werkt een warmtenet?

Op diverse locaties in Nederland is er warmte beschikbaar die normaal gesproken verloren zou gaan, zoals restwarmte uit bijvoorbeeld de industrie. Deze warmte wordt overgebracht naar water in een warmtecentrale en via een goed geïsoleerd leidingenstelsel, ook wel bekend als het warmtenet, naar huizen geleid. Het water dat door het warmtenet stroomt, is warm genoeg om huizen te verwarmen en te voorzien van warm douchewater. Het gebruik van een warmtenet is een effectieve manier om hele straten en wijken te voorzien van warmte zonder het gebruik van aardgas.

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid