Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

MBI opent in Kampen nieuwe hypermoderne gasloze betonfabriek

Door Herman de Haan MBI - Business Groep BOUW

mbi.png

MBI De Steenmeesters heeft een gloednieuwe fabriek in gebruik genomen. De ‘Moderne Mondriaan’, zoals de productielocatie wordt genoemd, is gelegen aan de Haatlandhaven in Kampen. Naast het gebruik van moderne technieken, behoort deze fabriek volgens MBI tot de meest duurzaamste van Europa. De bouw van de productiehal verliep bijzonder snel. “We zijn in zeven maanden van eerste paal naar een operationele fabriek gegaan”, zegt Ton Pasnagel, directeur Productie en Techniek bij MBI.   

Een van de meest opvallende kenmerken van de nieuwe productiefaciliteit is de nadruk op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. “De fabriek is heel energiezuinig en volledig gasvrij. Ook zorgt deze fabriek voor een veel lagere CO2 footprint, waarmee ook het product wat wordt gemaakt nog veel duurzamer wordt”, stelt Pasnagel.

Energiezuinig productieproces

De Nieuwe Mondriaan integreert geavanceerde technologieën om energie-efficiëntie te garanderen en heeft geïmplementeerde schone productieprocessen. Zo bewaren de klimaatkamers de producten 24 uur per dag onder perfecte condities, zonder gebruik van gas. Deze innovatieve aanpak, waarbij vrijgekomen warmte wordt benut, resulteert zowel in een opmerkelijk energiezuinig proces als in aanzienlijk minder cementverbruik en een lagere energiebehoefte. Het gebruik van gezuiverd water uit de IJssel, volledige ledverlichting in de hal, en elektrisch aangedreven transportbanden dragen bij aan een duurzame productieomgeving. Het holistische gebruik van elektrische systemen, zelfs voor stofafzuiging, creëert een hybride systeem dat niet alleen energie bespaart maar ook opwekt.

Unieke producten

De moderne installaties bieden ruimte voor het ontwikkelen van natuurlijke nuances en grootformaten, waarmee MBI zijn positie in de sierbestrating markt verder wil versterken. Hierover zegt Commercieel Directeur Patrick van den Tillaart: “De Inuancia-technologie, ontwikkeld door MBI, biedt de mogelijkheid om onze producten in elke gewenste richting te verwerken, zonder concessies te doen aan het prachtige, genuanceerde patroon. Hierdoor kunnen we tegels creëren die niet alleen strakker en sterker zijn, maar ook de positie van MBI als vooraanstaand merk in bestrating verder bevestigen.”

Focus op duurzaamheid

MBI is een belangrijke speler in Nederland op het gebied van sierbestrating en zet hoog in op duurzaamheid. Zo wordt bij de productie van beton bijvoorbeeld zeezand gebruikt in plaats van landzand, wat een onuitputtelijke en milieuvriendelijke bron is. Ook worden er duurzame alternatieven toegepast voor grind en cement, en wordt het eigen puinafval gerecycled. De groene stroom voor de productie wordt geleverd door twee windmolens op het terrein en duizenden zonnepanelen. Met de inzet van elektrische heftrucks wordt volgens MBI jaarlijks ook nog eens 100.000 liter diesel bespaard.

Bij de afbeelding: Een selecte groep klanten van MBI waren de eersten getuigen van de innovatieve productieprocessen die plaatsvinden in de nieuwe fabriek (foto: Klaas Eissens AV producties)

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid