Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

‘Nieuwe’ circulaire waterkant Hasselt bespaart 1300 ton CO2

Door Herman de Haan Bouwproducten

waterwerkhasselt (2).png

Aannemer Beens uit Genemuiden is in opdracht van de provincie Overijssel gestart met de aanleg van een ‘circulaire’ oever in de Oude Vaart in Hasselt. Hiervoor worden gebruikte betonnen damplanken toegepast. Met deze materiaalkeuze komt volgens de provincie een kleine 1300 ton minder CO2 in het milieu terecht als bij de realisatie van een compleet nieuwe stalen waterkant het geval zou zijn.

Ook past Beens de innovatieve techniek van het ‘zandsproeien’ toe. De milieubelasting van het project is mede daardoor slechts een derde ten opzichte van de (conventionele) bouw met nieuwe materialen. Provincie Overijssel voert het project uit in nauwe samenwerking met de gemeente Zwartewaterland.

Damplanken kunnen nog wel even mee

In de Oude Vaart moet een waterkant met verrotte houten palen worden vervangen. Tegelijkertijd zijn er bij andere projecten betonnen damplanken verwijderd die nog in een goede staat blijken te zijn. Die betonnen planken zijn geplaatst midden jaren ’70 en zouden theoretisch 80 tot 100 jaar mee gaan. Het oorspronkelijke plan was om de betonnen planken te breken en als puin te gebruiken, bijvoorbeeld als fundament onder een weg. Na onderzoek blijkt dat de planken nog makkelijk een halve eeuw mee kunnen gaan. Ze kunnen dus uitstekend hergebruikt worden.

Zandsproei-techniek maakt baggeren overbodig

Normaal gesproken wordt bij dit soort projecten eerst slib van de onderwaterbodem gebaggerd. Dat slib wordt afgevoerd en gestort bij een erkende grondverwerker. Door toepassing van de ‘zandsproei-techniek’ wordt het slib in de Oude Vaart bedekt met dunne laagjes zand. Het slib wordt door het gewicht van het zand samengeperst. Zo ontstaat er een draagkrachtige ondergrond. Er hoeft dus niet meer gebaggerd te worden en geen slib afgevoerd te worden. De winst van het project in CO2-uitstoot is door de toepassing van het zandsproeien dus nóg groter. Het werk aan deze circulaire oever in de Oude Vaart langs de N377 in Hasselt duurt nog even en moet in de zomer van 2023 zijn afgerond.

Bij de afbeelding: Aannemer Beens is eerst bezig met ‘zandsproeien’. Hierdoor hoeft er niet gebaggerd te worden voor een stevige ondergrond.

Uitgelichte producten

Energiedamwandopeninf.png

Energiedamwand Nederland

Energiedamwand

m756jmo-IRDgk09-5-ESP-240x180.jpg

ESP International

Kunststof damwand

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid