Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

'Meer ledverlichting moet energietransitie versnellen'

Door Herman de Haan Bouwproducten

ledverlichtingpexels.jpg

Algemeen bekend is dat ledverlichting energie bespaart. Toch wordt het toepassen van ledverlichting nog niet breed omarmd. Zo is bijvoorbeeld nog maar 20 procent van het hoofdwegennet en ongeveer de helft van de kantoorgebouwen in Nederland voorzien van ledverlichting. De Nederlandse Licht Associatie (Fedet NL) is daarom met haar leden het initiatief ‘met LED kan het’ gestart. De groep zal zich inzetten om de energiebesparing in Nederland te bevorderen en met een kennisplatform de voordelen van ledverlichting extra onder de aandacht brengen.

Het initiatief is tot stand gekomen doordat Nederlandse fabrikanten en importeurs van lichtbronnen en -armaturen opmerkten dat de energietransitie versneld moet worden en de problemen die de netcongestie veroorzaken opgelost dienen te worden. Eén van de wegen die hiervoor bewandeld kan worden, is het vervangen van conventionele verlichting ( onder andere gloeilampen en tl-verlichting), door ledverlichting. Hoewel veel van de deze verlichting inmiddels niet meer verkocht mag worden, wordt het in veel gebouwen nog gebruikt tot het einde van de levensduur. Hierdoor laat het effect van de transitie naar led nog relatief lang op zich wachten.

Kennisplatform met twee doelen

Fedet NL en aangesloten partijen hebben met het platform ‘Met LED kan het’ twee doelen. Het eerste is om meer energie te besparen in Nederland. Dat zal de energietransitie, die hoognodig is, bevorderen en tevens een besparing in de portemonnee opleveren. De stijgende energiekosten van het afgelopen jaar benadrukken de noodzaak van dit initiatief alleen nog maar meer. Ten tweede zal het besparen van energie ervoor zorgen dat er minder energie in Nederland opgewekt of ingekocht hoeft te worden. Een eerste, conservatieve inschatting van de partijen laat zien dat het massaal overstappen op ledverlichting een energiebesparing van 50 tot 80 procent kan opleveren. Dit staat gelijk aan de opbrengst van één kerncentrale in Nederland en kan daarmee een positieve bijdrage aan het milieu leveren.

‘Overheid moet lichtend voorbeeld zijn’

Anne-Jaap Deinum, directeur bij Fedet, vertelt over dit initiatief: “We gaan ervan uit dat we met dit initiatief in heel Nederland meer energie kunnen besparen. Hoewel veel mensen weten dat overstappen naar ledverlichting hierbij een belangrijk onderdeel is, wordt deze stap nog te weinig overwogen. Ondanks dat de investering zich snel, met de huidige tarieven al binnen twee jaar, uitbetaalt. In onder andere het bedrijfsleven en bij de overheid zijn er nog genoeg stappen te zetten. De overheid zou het lichtende voorbeeld in deze kwestie moeten zijn, maar de helft van de overheidsgebouwen heeft momenteel nog niet eens energielabel C of hoger. Terwijl dit wel verplicht is gesteld sinds 1 januari.”

Besparingspotentieel is enorm

Deinum vervolgt: “Daarnaast hoop ik dat er weer subsidies en regelingen vanuit de overheid komen om de overstap naar led aan te moedigen. Dit kan volgens onze berekeningen namelijk jaarlijks 6,5 terraWatt aan energie besparen. Dat staat gelijk aan zo’n 13 miljard keer wassen, 240 miljard telefoons opladen of 6,8 miljoen airco’s die op jaarlijkse basis veertig dagen gebruikt worden. Een ongelooflijk besparingspotentieel waar wij ons hard voor maken.”

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid