Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Domotica als databron voor verduurzaming

Door Herman de Haan

img_6885.jpg

‘Big data’ speelt een belangrijke rol in domotica. En niet alleen in het kader van comfortabel en veilig wonen. Extra mogelijkheden ontstaan wanneer deze gegevens worden bewaard en middels geschikte software geanalyseerd. Op deze manier kan de eigenaar waardevolle informatie genereren en inzetten in het kader van onder meer duurzaamheid. Zowel thuis als op het werk.

Duurzaamheid heeft de aandacht van zowel particulieren als bedrijven. En terecht. Het begrip houdt immers in dat we op een zodanige manier werken en leven dat ook de generaties na ons dit nog prettig kunnen doen. In de praktijk wordt duurzaamheid dan ook gekoppeld aan het zuinig omspringen met bijvoorbeeld fossiele brandstoffen, (drink)water en materialen in het algemeen.

Huisautomatisering om duurzaam te leven

Domotica kan zowel particulieren als bedrijven helpen om duurzaam te leven en te werken. Onder meer door de data die binnen domotica-oplossingen worden gegenereerd, te bewaren en te analyseren.

Korte termijn
Bijvoorbeeld gegevens over de aanwezigheid van mensen in een specifieke ruimte. Ruimtes die totaal ongebruikt blijven op een dag, hoeven niet te worden bezocht door de schoonmaakdienst waarmee reinigingsmiddelen, water en stroom (stofzuigen) wordt bespaard. In dit geval worden gegevens eenmalig gebruikt voor een specifiek doeleind

Lange termijn
Het verzamelen van data gedurende diverse weken of maanden biedt weer andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld het vaststellen van trends ten aanzien van het energieverbruik. Wanneer dit door de tijd heen steeds verder oploopt, kan dit aanleiding zijn om de onderhoudsdienst in te schakelen. In andere gevallen is er een gesprek nodig met de gebruiker die mogelijk niet in de gaten heeft dat hij onnodig energie verspilt.

Ook is met ‘lange termijn data’ te achterhalen dat een specifieke ruimte altijd op donderdagmiddag bezet is door véél mensen. Het klimaatsysteem is dan zodanig in te regelen dat de verwarming niet automatisch aanspringt wanneer de eerste personen de ruimte betreden. Integendeel. De temperatuur wordt bewust laag gehouden omdat veel mensen veel warmte aan een omgeving afgeven. Op deze manier wordt niet alleen bespaard op verwarming bij aanvang maar ook op koeling gedurende de rest van de middag.

Tot slot een voorbeeld van een pand in Hoofddorp waar gedurende langere tijd gegevens zijn verzameld over een nieuw koelsysteem. Hieruit bleek dat het slimme systeem iets té goed werkte waardoor er meer koude werd opgeslagen dan nodig. Na de toepassing van een nieuw regelsysteem, dat in staat was relevante data te verzamelen en door te sturen, werd het mogelijk de koude te delen met een overheidsgebouw in de directe nabijheid. 

Water besparen door dataloggen

Ook een mooi voorbeeld in het kader van waterbesparing dat zich afspeelt op een camping in het midden van Nederland. Hier worden de gegevens van kranen en leidingen (waterdebiet en temperatuur) automatisch gelogd en beheerd. In eerste instantie is dit bedoeld om de eigenaar te ontlasten bij het voeren van administratie in het kader van legionella preventie. Door deze gegevens te verzamelen, is het echter ook vast te stellen of er een preventieve spoeling moet plaatsvinden. Normaal gebeurt dit op basis van tijd of het gebruik van de kranen. Nu wordt echter ook de temperatuur gelogd; wanneer deze beneden een bepaalde waarde blijft is het niet nodig om te spoelen en wordt water bespaard.

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid