Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

CO2-absorberende Breathing Fences vergroenen bouwplaats

Door Herman de Haan Bouwproducten

breathingfenceshoofd.jpg

Steeds meer bouwbedrijven nemen extra maatregelen om de hinder die een bouwplaats met zich meebrengt zoveel mogelijk te beperken. De Belgische bouwonderneming Vandenbussche lanceert nu samen met de Gentse start-up Breathing Bricks een proefproject waarbij voor het eerst bouwhekken worden geplaatst die grotendeels uit planten bestaan. “Op deze manier kunnen we het omgevingslawaai verminderen, onze CO2-uitstoot reduceren en fleuren we tegelijk het straatbeeld op”, stelt Kristof Defruyt van Vandenbussche. 

Een bouwplaats is een plek waar de meest uiteenlopende werkzaamheden plaatsvinden, die specifieke soorten overlast kunnen veroorzaken. Een standaardaanpak is daarom vaak niet mogelijk, maar toch kunnen kleine ingrepen een wereld van verschil maken voor de omwonenden en de mensen die elke dag op een bouwplaats aan het werk  zijn. Dat weet ook Vandenbussche, die samenwerkt met de start-up Breathing Bricks uit Gent om zijn bouwplaatsen groener en duurzamer in te richten.

Meer groen in de stad rond bouwplaatsen

Breathing Bricks wil met ogenschijnlijk simpele, maar tegelijk innovatieve ingrepen meer groen in de stad creëren. “Onze ‘Breathing Fences’ zijn daar een mooi voorbeeld van: omheiningen uit duurzaam materiaal waarin we klimop en bamboe planten. Klimop en bamboe hebben immers een aantal bijzondere eigenschappen. Zo kan bamboe koolstofdioxide opslaan en is de klimopplant in staat om de luchttemperatuur in stedelijke omgevingen te verlagen. In feite zijn deze omheiningen de ideale oplossing voor bouwbedrijven die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen.”

Omheiningen ook geluiddempend

Bouwonderneming Vandenbussche is de eerste bouwonderneming in België die met deze hekken aan de slag gaat. Ze zijn inmiddels geplaatst op de bouwplaats van de Sint-Bavohumaniora in Gent. “We zijn zeer benieuwd naar de resultaten. Alles wordt van nabij opgevolgd en gemonitord. Bovendien zijn er ook de andere troeven die dit project veel potentieel geven: deze omheiningen zijn ook geluiddempend, verhogen de privacy en zijn uiteraard veel aangenamer om naar te kijken.”

Bij de hoofdafbeelding: v.l.n.r: Shailesh Chandra (Breathing Bricks), Mathias De Clercq (burgemeester van Gent) en Kristof Defruyt (CEO Vandenbussche)

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid