Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

'Bestaande bouw zit vol herbruikbare grondstoffen’

Door Herman de Haan Geomares

bouwen.jpg

Het zou goed zijn om de bouw in Nederland in een sneller tempo circulair te maken. De bestaande bouw zit vol bruikbare grondstoffen die nog een keer zijn te gebruiken. “Dit maakt ons land op de langere termijn minder afhankelijk van grondstoffen uit andere landen”, dat zegt Thijs Huijsmans, adviseur Circulair Bouwen van bouwconcern Heijmans.  Volgens hem zijn er verschillende strategieën om dat te bewerkstelligen.

De snel stijgende bouwkosten en tekorten aan materialen remmen de woningbouw in Nederland af. Er zijn zelfs al projecten stilgelegd. Deze ontwikkeling is verontrustend, omdat Nederland juist voor een enorme woningbouwopgave staat.

Ook de  huidige geopolitieke situatie toont aan dat de toeleverketens van bouwmaterialen enorm complex zijn. Materialen als beton, staal en aluminium zijn steeds lastiger verkrijgbaar. ,,En als maatschappij zijn we gewend geraakt aan een bepaalde kwaliteit van bouwwerken, waardoor we voorlopig nog veel behoefte hebben aan deze materialen”, weet Huijsmans.

Bouw kan vaak efficiënter

Er zijn volgens hem verschillende strategieën hoe hiermee om te gaan. ,,Materiaal dat weer vrijkomt kan lokaal hergebruikt worden, in plaats van af te schepen naar bijvoorbeeld Azië. Anderzijds kan er ook gekeken naar hernieuwbare grondstoffen zoals hout, een prima bouwmateriaal.” Materialen kunnen vaak een stuk efficiënter ingezet worden. Vaak is het niet eens nodig om heel veel te gebruiken. Er zijn steeds meer nieuwe technologieën en software beschikbaar, maar het bouwen gebeurt vaak op eenzelfde manier als vroeger. “En daar mag best kritischer naar gekeken worden.”

sloopgebouwen.jpeg

Afbeelding: Gebouwen kunnen volgens Thijs Huijsmans de mijnen zijn van de toekomst. Bij sloop kunnen namelijk nog veel herbruikbare grondstoffen worden ‘gedolven’. (Foto: Pexels)

‘Gebouwen zijn mijnen van de toekomst’

Huijsmans pleit voor een cultuuromslag: “Het idee heerst dat het beter is om met nieuwe grondstoffen te werken. Deze mentaliteit moet van tafel. Als een producent kan aantonen dat hergebruikte of hernieuwbare materialen voldoen aan alle kwaliteitseisen, dan zegt dat genoeg.”

De adviseur Circulair Bouwen verwacht dat de kijk op bouw uiteindelijk wel zal veranderen. ,,Gebouwen worden de mijnen van de toekomst, waar we grondstoffen uit putten. Het is als een bouwwerk van Lego, iedere steen met een eigen waarde en opnieuw te gebruiken voor weer iets anders”, besluit hij.

Bij de hoofdafbeelding: Voor nieuwbouw beginnen de snel stijgende bouw problematisch te worden. (Foto: Pexels)

Meer Artikel

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan