Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Baksteenfabrikant introduceert eerste ‘CO2-negatieve’ gevelsteen

Door Herman de Haan Vandersanden B.V.

Pirrouet_multi colour1_lr.png

De bekende baksteenfabrikant Vandersanden claimt de allereerste CO2-negatieve gevelsteen op de markt te brengen onder de naam Pirrouet. Eén ton van deze gevelstenen neemt 60 kg CO2 op bij het uitharden, en dat voor altijd. Deze doorbraak is volgens het bedrijf te danken aan een unieke, industriële toepassing van de carbonatatie-technologie. Daarnaast bestaat de Pirrouet-steen slechts voor 20 procent uit primaire grondstoffen - de rest is afkomstig uit reststromen uit de staalindustrie.

Kleinere ecologische voetafdruk

Met deze primeur in de bouwsector zorgt Vandersanden ervoor dat esthetische buitenmuren voortaan kunnen bijdragen aan een kleinere ecologische voetafdruk. Wat de steen bijzonder maakt, is dat hij niet wordt gebakken, maar uithardt met behulp van CO2 uit andere fabrieken. Tijdens het carbonatatieproces reageert die CO2 met calcium-houdende materialen, waardoor carbonaten ontstaan. Deze permanente binding zorgt voor een harde kalksteenachtige steen die voldoet aan de Europese norm voor keramische gevelstenen. Vandersanden stelt dat het de eerste keer is dat een gevelsteen op die manier geproduceerd wordt.

Grotendeels circulair product

De Pirrouet-steen is daarnaast grotendeels een circulair product. De steen bestaat tot 80 procent uit minerale reststromen (carbinox en stinox) uit de staalindustrie. Dankzij deze toepassing komen de reststromen niet terecht op de afvalberg, maar worden ze duurzaam hergebruikt. De nieuwe gevelsteen bestaat zodoende voor slechts 20 procent uit primaire grondstoffen zoals zand, water en eventuele kleurstoffen. De steen komt beschikbaar in negen kleuren.

“Er zijn jaren van hard werk gekropen in het uitwerken van een CO2-negatieve en circulaire gevelsteen. Deze innovatie brengt ons weer een flinke stap dichter bij onze belofte voor een CO2-neutrale toekomst, zoals vastgelegd in ons duurzaamheidsprogramma ‘Together to Zero’. Deze gevelsteen is een mijlpaal voor onze sector, waarmee we als fabrikant bijdragen aan meer circulariteit en een verlaging van de CO2-footprint in de hele bouwsector“, zegt Rudi Peeters, CEO bij Vandersanden.

CO2 uit fabrieken opvangen voor hergebruik

Het meest energie-intensieve aspect van de productie van gevelstenen valt dus weg bij Pirrouet. De stenen worden niet meer gebakken in een gasoven, maar harden uit in een CO2-kamer met opgevangen CO2. Zo gebruikt Vandersanden CO2 die vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen uit industrieën met een intensief energieverbruik. Daarmee wordt een CO2-kamer gevuld, waarin de gevelsteen uithardt. Om het duurzaam proces rond te maken, wekt Vandersanden grotendeels zelf groene elektriciteit op via eigen zonnepanelen en een eigen windmolen.

Gevelsteen komt in 2024 op de markt

Pirrouet komt vanaf het eerste kwartaal van 2024 op de Nederlandse en Belgische markt. De bouw en inrichting van de fabriek op de locatie van Vandersanden in het Belgische Lanklaar zijn al vergevorderd. Later brengt Vandersanden de steen ook uit in andere markten.

“De benaming van de steen, Pirrouet, hebben we ook niet in het wilde weg gekozen. We wilden een eerbetoon brengen aan onze voormalige CEO, Pirre Wuytack, een visionair man die de grondlegger en aanjager is geweest van deze baanbrekende duurzame innovatie. De naam is tevens ook een verwijzing naar de 360°-rotatie, het circulaire, en staat voor een beweging naar een CO2-neutrale wereld“, besluit Peeters.

Uitgelichte producten

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid