Stap voor stap afrekenen met zweetvoeten in werkschoenen: het lukt met deze tips!

 

Bij de aanschaf van werkschoenen let je op allerlei veiligheids- en kwaliteitseisen. Een belangrijke eigenschap van werkschoenen is dat ze zijn gemaakt om vocht en lucht buiten te houden. Erg handig natuurlijk, maar hierdoor wel extra gevoelig voor zweet. Zo'n vochtige, warme schoen is daarom een ideale plek voor bacteriën die de nare lucht veroorzaken die wij associëren met zweetvoeten. Met onderstaande tips help ik je dit vervelende kwaaltje te bestrijden.

 

Tip 1: Draag ademende werkschoenen

Ademende werkschoenen zijn een goede eerste stap om zweetvoeten tegen te gaan. Deze werkschoenen hebben een ademende voering, een speciale tussenzool of een ademende neus. Hierdoor ontstaat er een betere ventilatie en daardoor kunnen zweetvoeten worden voorkomen. Ademende werkschoenen zijn te vinden in alle veiligheidsklassen: S1, S2 en S3 en S1P.

 

Tip 2: Ga voor de juiste sok

Kies voor sokken die gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Wol, bamboe en katoen nemen vocht op. Sommige sokken worden sterker gemaakt met synthetische materialen zoals polyester of nylon. Deze materialen voeren het vocht echter niet weg bij je voet. Daarnaast veroorzaken synthetische materialen meer wrijving, waardoor zweetvoeten verergeren. Naast de keuze voor het juiste materiaal, is het ook belangrijk om dagelijks schone sokken aan te trekken. Bacteriën krijgen zo minder kans om te vermenigvuldigen.

werkschoenen

 

Tip 3: Gebruik een voetzalf

Voetzalf biedt ook uitkomst wanneer je last hebt van zweetvoeten. De zalf vermindert namelijk de transpiratie. Bovendien neemt het ook de geur van zweet weg. Daarnaast bestaat er voetzalf die tegelijkertijd overtollig eelt vermindert. Eelt vormt namelijk een goede voedingsbron voor de bacteriën die de nare lucht veroorzaken die we met zweetvoeten associëren. Door een voetzalf te nemen, zoals bijvoorbeeld die van Emma, pak je dus zowel de oorzaak als het gevolg van zweetvoeten aan.

 

Overige tips om zweetvoeten te voorkomen

Om de groei van bacteriën die zweetlucht veroorzaken tegen te gaan, kun je naast bovenstaande tips ook de volgende maatregelen nemen.

  • Was je voeten één of twee keer per dag. Na het wassen is het belangrijk dat je je voeten goed afdroogt.

  • Zorg dat je twee (of meer) paar werkschoenen hebt en wissel dagelijks van werkschoenen: zo geef je ze de kans om te drogen.

  • Voorkom of verminder eelt op je voeten. Met een vijl, puimsteen of zalf kun je overtollig eelt verwijderen. Maar kijk ook eens wat de oorzaak is dat je eelt krijgt. Zijn je schoenen bijvoorbeeld niet te groot? Door de wrijving op je huid ontstaat op zo’n plek namelijk eelt.

Meer over Claudia

Claudia is werkzaam bij de klantenservice van Proforto, een webshop gespecialiseerd in bedrijfskleding. Als klantadviseur beantwoordt zij de meest uiteenlopende vragen en staat zij dagelijks professionals te woord.