Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Zijn watergedragen lakken beter dan lak met oplosmiddelen?

Door Herman de Haan ADLER Benelux

Blog-lakwaterbasis.jpg

Dat lakken op waterbasis beter zijn voor het milieu is inmiddels wel bekend, maar kunnen ze zich wat betreft kwaliteit en verwerking ook meten met lakken op basis van oplosmiddelen? Volgens ADLER Benelux wel degelijk. Op enkele gebieden zijn ze zelfs beter, stelt Leon Cremers, directeur van deze verffabrikant in Heeze. Hieronder aan hem een aantal belangrijke vragen over watergedragen lakken.   

Is er verschil in kwaliteit tussen oplosmiddelhoudende lakken en watergedragen lakken?

Er bestaan nog steeds veel vooroordelen over lakken op waterbasis: het oppervlak zou gevoelig zijn, het aanbrengen is moeilijk, de lak droogt langzaam... Dat was vroeger misschien zo, maar inmiddels al lang niet meer. Moderne watergedragen lakken bereiken dezelfde chemische en mechanische weerstand als oplosmiddelhoudende producten, en in sommige gevallen zelfs zonder toevoeging van verharders. Dat komt omdat lakken op basis van oplosmiddelen vaak 2K verwerkt worden. Watergedragen lakken zijn veel flexibeler. Vaak kan één en hetzelfde product 1K én 2K aangebracht worden.

Maar ook op het gebied van droogsnelheid hebben moderne watergedragen lakken hun achterstand inmiddels ingehaald. Wanneer de omstandigheden goed zijn, kunnen lakken op waterbasis zelfs sneller drogen dan lakken op basis van oplosmiddelen.

Wat zijn dan de grote voordelen van een watergedragen lak?

Als eerste zijn moderne lakken op waterbasis door hun lage VOC-gehalte beter voor mens en milieu. Bovendien bestaan veel watergedragen lakken voor een groot deel uit hernieuwbare grondstoffen. Ook wat betreft de werkomstandigheden bij de verwerker bieden watergedragen lakken veel voordelen. Zo hangt er geen sterke, vervelende geur van oplosmiddelen tijdens het lakken, is er minder brandgevaar en de gezondheidsrisico’s zijn ook lager – niet in het minst doordat verharders, die isocyanaten bevatten, vermeden kunnen worden. Daarnaast is het verdunnen van lakken en het reinigen van de machines eenvoudiger, omdat dit gewoon met water kan worden gedaan. Daarnaast is het afvoeren van verfresten, filters en schoonmaakmateriaal een stuk minder ingewikkeld.

Al met al zijn de voordelen van lakken op waterbasis nu al groter dan de nadelen. Dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. De wet- en regelgeving omtrent oplosmiddelhoudende producten wordt strenger, en ook de vraag van klanten naar ecologische en duurzame producten zal toenemen. Degenen die hier nu al op inspelen en inzetten op milieuvriendelijke materialen en processen, zullen hiervan profiteren.

Is het voor de professional moeilijk om over te stappen op watergedragen lakken?

Nee, het is relatief eenvoudig. Uiteraard is een verfinstallatie vereist die geschikt is voor lakken op waterbasis, maar aangezien de meeste moderne machines toch al van roestvrijstaal zijn, is dat over het algemeen geen probleem. Wel is het handig om een cursus te volgen waarin professionals leren hoe ze watergedragen lakken optimaal kunnen verwerken.

Bestaat er verschil in prijs tussen watergedragen lakken en lakken met oplosmiddelen?

Werken met watergedragen lakken is voordeliger. De prijs per liter van een lak op waterbasis is weliswaar iets hoger, maar doordat er in gebruik in principe minder lak nodig is, is de verwerker uiteindelijk voordeliger uit. Wanneer een watergedragen lak 1K wordt toegepast, kunnen gebruikers tot wel 15 procent besparen. In de toekomst zal prijsverschil nog groter worden, omdat lakken op basis van oplosmiddelen naar verwachting steeds duurder worden.

Meer Artikelen

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid