Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Werk aan de winkel: binnen 7 jaar 1,5 miljoen huizen verduurzamen

Door Herman de Haan Bouwproducten

energielabelwoningen.png

Het kabinet wil dat in 2030 alle woningen in Nederland goed of beter geïsoleerd zijn en minimaal voldoen aan energielabel D. Milieuorganisatie Natuur & Milieu onderzocht in welke gemeenten en wijken woningen staan met de ondermaatse energielabels E, F of G. Uit het onderzoek blijkt dat er nog flink wat werk aan de winkel is. In de komende zeven jaar moeten namelijk nog zo’n 1,5 miljoen woningen worden verduurzaamd om de labels van deze huizen op te kunnen krikken naar D of hoger. Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van data van het CBS en het Kadaster.

“Ons onderzoek laat zien dat er een enorme inhaalslag gemaakt moet worden. Gemeenten moeten aan het werk, woningeigenaren moeten tempo maken en de overheid moet het aangekondigde beleid concreet maken”, zegt Rob van Tilburg, directeur programma’s van Natuur & Milieu.

De vijf gemeenten met het grootste aandeel geregistreerde energielabels E, F en G zijn Heemstede, Bloemendaal, Westerwolde, Laren en Haarlem. Die eerste twee hebben zelfs een aandeel dat ruim twee keer zo hoog is als het landelijk gemiddelde van 16 procent. De gemeenten met het grootste aantal geregistreerde energielabels E, F en G zijn Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Haarlem. Deze top vijf vertegenwoordigt 21 procent van deze energielabels. “Wat opvalt zijn de grote verschillen tussen de gemeenten, maar allemaal moeten ze hard aan de slag”, zegt Van Tilburg.

Particuliere verhuurders lopen ver achter

In het onderzoek komt ook naar voren dat woningen in bezit van corporaties het kleinste aandeel (10 procent) van de slechte energielabels E, F en G hebben. Woningen in bezit van particuliere verhuurders lopen nog ver achter (22 procent). Ook woningen in bezit van eigenaar-bewoners (19 procent) presteren slechter dan gemiddeld (16 procent).

Natuur & Milieu concludeert dat de prestatieafspraken die met woningcorporaties zijn gemaakt over het terugdringen van woningen met slechte energielabels, effect hebben. Voor particuliere verhuurders ontbreken nog vergelijkbare afspraken, terwijl er voor deze groep wel subsidieregelingen bestaan voor verduurzaming.  

“Er is een verhuurverbod voor woningen met label E, F of G aangekondigd, maar dit is nog erg onduidelijk. Het verhuurverbod zou zo snel mogelijk concreet moeten worden gemaakt. Verplicht daarnaast dat bij verkoop of aankoop van een woning het stapsgewijs afbouwen van energielabels E, F of G gegarandeerd is. Op die manier worden alle woningeigenaren aangespoord om te verduurzamen”, zegt Van Tilburg.

In 2015 werd het energielabel voor woningen ingevoerd en voorlopige energielabels toegekend. Een geregistreerd energielabel is sindsdien verplicht bij verhuur, verkoop en oplevering. Op basis van het energieverlies van de woning, type verwarming en de aanwezige duurzame energieopwekking wordt het geregistreerd energielabel bepaald. Lees het complete onderzoek hier.

Meer in "Installatie verwarming en lucht"

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid