Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Voorkom veelgemaakte fouten en bespaar met BIM

Door Herman de Haan Walraven B.V.

bim-Walraven.jpg

Wie denkt dat BIM software is of een zeer geavanceerde technologische tool, die buiten de scope van zijn of haar installatieproject valt, heeft het mis! Het is eenvoudig toegankelijk en daarnaast ook nog winstgevend.

BIM, Building Information Modeling, is een ‘werkmethode’ voor het creëren en managen van een bouwproject. Door middel van softwareprogramma’s als Revit, ArchiCAD of AllPlan kunnen gebruikers digitale ontwerpen simuleren, inclusief 4D en 5D tools waarmee realtime data over de duur en de kosten van materialen of structuren – nodig voor de installatie – beschikbaar is. Op deze manier kan informatie op een intelligente manier worden beheerd gedurende een project.

Bespaar tot zo’n 50 procent met BIM

Bouw- en installatiebedrijven die zijn overgestapt op het gebruik van BIM, schatten een kostenbesparing van zo’n 50 procent in de ontwerpfase van een project, 30 procent in de constructiefase en 20 procent in logistieke zaken. Al deze besparingen komen voornamelijk omdat het gebruik van BIM veelgemaakt fouten (o.a met betrekking tot materiaalkosten) tijdens en na een project minimaliseert. Dit is dankzij het ontwerp van een digitaal 3D model waarmee de verschillende problemen vroegtijdig kunnen worden getackled.

Optimale communicatie tussen alle partijen

Daarnaast biedt de gedeelde omgeving van BIM een optimale communicatie tussen bouwers, producenten, architecten of engineers in een project, waarmee samenwerken wordt gestimuleerd en de productiviteit en coördinatie tussen verschillende afdelingen of partijen omhoog gaat.

Walraven in Mijdrecht biedt uitgebreid technisch advies dat helpt bij de implementatie van BIM in organisaties voor het modelleren in architectuur, engineering of constructie van projecten. Om dit te kunnen doen maakt Walraven gebruik van Revit, software voor het ontwerpen van projecten, van conceptualisatie tot de planimetrie van de constructie.

Gebouwbeheer en onderhoud eenvoudiger

Het permanent updaten van projecten in Revit maakt het bovendien mogelijk om informatie van de installatie te raadplegen en te extraheren door middel van as-built maps. Op deze manier kan de gebruiker alle informatie achterhalen, van het type buis en de uiteindelijke route van deze buizen tot aan het model van de geïnstalleerde airconditioningmachines. Het monitoren van deze data maakt ook het beheer en onderhoud van een gebouw een stuk eenvoudiger.

prefabrailwalraven.jpg
Ook dit prefab railsysteem is als Revit-bestand te terug vinden in de BIM-bibliotheek van Walraven.

Alle productfamilies van Walraven zijn als Revit-bestand te vinden en te dowloaden in de BIM-bibliotheek van de fabrikant. Deze gespecialiseerde bibliotheek biedt informatie over geparametriseerde productfamilies, met gedetailleerde geometrie en een volledig overzicht van Walraven’s bevestigingsoplossingen voor HVAC, leidingwerk of elektriciteitsinstallaties.

Walraven biedt (gratis) ondersteuning voor specifieke assemblies, en kan complete bevestigingsoplossingen bieden voor MEP BIM projecten met LOD400. Daarnaast kan Walraven ondersteunen in het creëren van .rfa bestanden en het introduceren van haar productfamilies binnen installatieprojecten. Meer weten? Kijk hier.

Meer in "Ontwerp en calculatie"

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid