Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Vliegerenergie: stroom opwekken met kites

Door Herman de Haan Geomares

kitepower.png

De Delftse startup ‘Kitepower’ staat op het punt om een innovatieve duurzame energie-oplossing in de markt te zetten: het Airborn Wind Energy System (AWES) dat met hulp van grote kites en windkracht elektriciteit opwekt. Kitepower claimt met AWES een goedkoop, praktisch en makkelijk te verplaatsen systeem te hebben ontwikkeld dat ook bij weinig wind energie kan opwekken.

Volgens de startup zijn al ruim 470 investeerder ingestapt en zou middels crowdfunding al 70 procent van het investeringsgeld zijn opgehaald. Het systeem zou op korte termijn kunnen worden toegepast op bouwplaatsen, vluchtelingenkampen en bij festivals, waar nu veelal nog conventionele en vervuilende generatoren voor de stroomvoorziening zorgen.

Het systeem van Kitepower bevat 90 procent minder materiaal dan vergelijkbare windturbines, terwijl de meest recente versie van AWES stroom kan opwekken om 150 huishoudens van energie te voorzien. Door de kites op een slimme manier achtjes door de lucht te laten draaien, kunnen ze zelfs bij weinig wind goed functioneren. Het systeem kan overal geplaatst worden, zonder de noodzaak van een betonnen fundering.

kitepower2.jpg
De mobiele containers van het AWES systeem zijn in een paar uur te installeren.

Bouwplaatsen, vluchtelingenkampen en festivals 

Omdat de mobiele containers van Kitepower in een paar uur geïnstalleerd kunnen worden, leent het systeem zich ook goed voor het gebruik in crisissituaties. Na uitgebreide pilots met Defensie heeft Kitepower inmiddels drie nieuwe toepssingen gevonden om hun systeem op korte termijn te laten werken.

Co-founder en CTO van Kitepower Joep Breuer legt uit: “De afgelopen jaren zijn wij volop bezig geweest met de ontwikkeling van onze kites. De  versie is inmiddels ver voorbij een prototype en het wordt tijd dat die wordt ingezet. Door de verplaatsbaarheid leent het systeem zich op dit moment het best voor kortdurende projecten waar veel energie nodig is. Veel festivals en bouwplaatsen draaien nu volledig op milieuvervuilende generatoren en ook vluchtelingenkampen beschikken vaak niet over een goede stroomvoorziening. In beide gevallen kunnen wij maatschappelijk bijdragen, respectievelijk in het creëren van bewustzijn voor en leveren van groene energie en het draaiende houden van de kampen.”

kitepower3.png
De meest recente versie van het AWES systeem kan stroom leveren voor 150 huishoudens.

Kitepower is partner van mobiele batterij verhuurder Greener. Dankzij het partnership tussen Kitepower en Greener ziet het ernaar uit dat in 2023 verschillende festivals en andere klanten van Greener volledig van groene windenergie zullen worden voorzien. Dit is een grote stap in de festivalsector, omdat groene energie voor kortdurende projecten nog niet eerder gerealiseerd konden worden. Hiernaast heeft Kitepower ook nog andere projecten in de pijplijn om voor langere termijn locaties van vliegerenergie te voorzien. 

Kitepark op zee?

Naast de projecten die Kitepower en Greener op korte termijn ondernemen, wordt er gedacht aan een grootschalig kitepark op zee. Met het onderzoek naar kites die tot meerdere MW kunnen opleveren, zou een dergelijk park een deel van Nederland kunnen voorzien van groene stroom, zonder dat daarbij de kustlijn wordt vervuild door gigantische windturbines. Kitepower is in gesprek met energiebedrijven voor de eerste stappen naar een 500 kW systeem. 

Johannes Peschel, founder en CEO van Kitepower: “Onze lange termijnvisie is op het moment utopisch, maar daardoor des te belangrijker want innovatie begint met een visie. Op het moment zijn we bezig met een crowdfundcampagne. De inmiddels ruim 4.1 miljoen euro die we over de afgelopen jaren hebben opgehaald, hebben ons gebracht waar we nu zijn. Op korte termijn staan er veel inspirerende projecten op de agenda(voorbeelden) Op de lange termijn hopen we een onderdeel te zijn van de verduurzaming van Europa.

Foto’s: Kitepower

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Privacybeleid