Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Veiligheid bij het hanteren van bouwproducten en -materialen

Door Herman de Haan

Bouwmaterialen.jpg

De Amerikaanse Occupational Safety and Health Administration meldt dat ongevallen met materiaalbehandeling jaarlijks honderdduizenden verwondingen veroorzaken op bouwplaatsen. Niet alleen in de Verenigde Staten vinden dergelijke situaties plaats, dit is uiteraard ook het geval in Nederland. Veilige materiaalbehandelingspraktijken waarover je meer kunt leren op vca-cursus.com kunnen dan ook veel onnodig lijden voorkomen en aannemers en hun verzekeringsmaatschappijen ook miljoenen euro’s besparen aan medische kosten en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Deze praktijken omvatten drie verschillende gebieden: veilige hantering, veilige opslag en verwijdering. Onderstaand kun je daarom meer lezen over de veiligheid op het gebied van het hanteren van bouwproducten- en materialen!

 Veilig omgaan met bouwproducten- en materialen omvat diverse maatregelen

Alle materialen die in lagen worden opgeslagen moeten goed worden vastgezet. Dit is al een van de vele maatregelen die je kunt nemen om de veiligheid van bouwproducten en -materialen te waarborgen. Leidingen, stalen balken, palen en andere zware materialen kunnen namelijk schuiven of kantelen als ze niet voldoende worden gestapeld en geblokkeerd, waardoor ze mogelijk op werknemers kunnen vallen. Desondanks zijn er nog meer regels waar gebruik van kan worden gemaakt, zoals je ook zult leren als je je VCA certificaten wilt halen. Onderstaand vind je hier een paar voorbeelden van:

  • Brandbare en ontvlambare materialen moeten bewaard worden in brandwerende containers.
  • Het bepalen en duidelijk plaatsen van de maximale veilige belastingslimieten van vloeren waar bouwproducten en -materialen worden opgeslagen, en ervoor zorgen dat deze limieten niet worden overschreden.
  • Zorgen voor duidelijke en gezonde gangpaden en doorgangen voor het verplaatsen van producten en materialen.
  • Het aanleggen van opritten of loopbruggen tussen werkgebieden op verschillende niveaus om ongevallen minder waarschijnlijk te maken.
  • Onjuist opgeslagen materiaal kan verschuiven of omvallen, met mogelijk ernstig letsel tot gevolg. 

Goede opslagpraktijken worden vereist

​​Ook bij het opslaan van de bouwproducten en -materialen zijn er diverse maatregelen die je kunt gebruiken. Het stapelen van stenen in stapels van niet meer dan twee meter hoog, waarbij elke laag boven de vier meter vijf centimeter naar achteren taps toeloopt voor elke meter is hier een goed voorbeeld van. Hoewel metselblokken in hogere stapels kunnen worden gestapeld, moeten aannemers de palen ook taps toelopen boven de markering. Dit geldt bij zowel bouwproducten als -materialen. Gebruik ook de onderstaande maatregelen:

  • Het beperken van stapels hout tot 6 meter hoog (5 meter als werknemers hout zonder machines hanteren) in stabiele stapels op vlakke dorpels die een goede ondersteuning bieden. Verwijder voor het stapelen alle gebruikte spijkers.
  • Materiaal op meer dan twee meter afstand van liftschachten houden.
  • Geen materialen opslaan in vloeropeningen.
  • Opslag van materialen op meer dan 10 voet van een buitenmuur die korter is dan de bovenkant van de stapel.
  • Geen materialen opslaan op steigers of landingsbanen, tenzij de aannemer op het punt staat ze te gebruiken.  

Volg richtlijnen voor een correcte afvalverwerking

In de haast om de klus te klaren, verwijderen werknemers vaak bouwafval op onveilige manieren, zoals het weggooien van stukken hout van de zijkant van het gebouw. Dit kan letsel veroorzaken bij iedereen die eronder staat en moet daarom voorkomen worden. Dit kan aan de hand van de onderstaande richtlijnen:

  • Verwijder al het afval, vooral brandbare materialen, aangezien het zich ophoopt in plaats van dat het zich ophoopt. Verwijder het echter pas als de arbeiders er zeker van zijn dat de mensen die boven hun hoofd werken klaar zijn met het op de grond gooien.
  • Gebruik een gesloten stortkoker om puin van de hogere punten van het gebouw te laten vallen.
  • Barricadeer gebieden waar werknemers puin zullen laten vallen zonder een parachute te gebruiken.
  • Gebruik aparte containers voor materialen die zijn bedekt met olie of brandbare vloeistoffen.

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid