Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Veilig blijven werken in de warmte op de bouwplaats

Door Herman de Haan Geomares

zonneschijn.jpg

Nu de zomer is begonnen schijnt de zon fel en loopt het kwik op. Hitte en UV-straling kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen. Vooral bij buitenwerkers. Door aanhoudende warmte raken mensen sneller vermoeid. Ze kunnen duizelig worden of hoofdpijn krijgen, ook huidklachten door verbranding. In extreme gevallen kan iemand zelfs bewusteloos raken. Zeer onwenselijk natuurlijk op een risicovolle omgeving zoals een bouwplaats. Daarom hieronder een tips om buiten veilig te kunnen blijven werken in de zomerwarmte.

1. Blijf goed water drinken

Misschien wel de allerbelangrijkste tip: Drink altijd genoeg! De aanwezigheid van drinkwater op de bouwplaats is een must. Door verdamping raakt een mens veel vocht kwijt. Vooral bij zwaar fysiek werk. Door de vochtbalans op peil te houden kan het lichaam goed transpireren en afkoelen.

2. Ga direct zonlicht uit de weg

Dek de huid zoveel mogelijk af te tegen direct zonlicht. Probeer te voorkomen dat werkzaamheden worden uitgevoerd in de volle zon. Smeer ook voldoende zonnebrandcrème en voorzie de verplichte bouwhelm van nekbescherming. Als het even kan, creëer dan schaduw of tocht op de werkplek om de omgevingstemperatuur zo te laten doen dalen.

3. Zoek geschikte verkoeling

Zoek op tijd verkoeling, maar niet dicht bij de airconditioning. Ga liever naar een schaduwplek of een plek waar de lucht goed doorstroomt. Het temperatuurverschil moet te groot zijn. Grotere temperatuurverschillen dan 5 graden Celsius belasten het lichaam en kunnen in het meest extreme geval zelfs leiden tot problemen met de bloedsomloop.

4. Pas werktijden aan en neem pauze

Hanteer een tropenrooster. Probeer niet op de heetste uren van de dag te werken. Start extra vroeg en neem op tijd pauze (in de schaduw of een andere koele plek). Haal -als het kan- in de avond de gemiste werktijd weer in.

5. Draag passende kleding en PBM’s

Het kan verleidelijk zijn om op een warme zomerse werkdag de bouwhelm af te zetten. Doe dit op de bouwplaats nooit! Kies daarom voor een helm met extra ventilatie. Maar ook voor lichtere handschoenen en speciale zomerse werkkleding. Op de bouwplaats kunnen verkoelende PBM’s ook heel goed van pas komen. Denk aan het dragen van een koelvest voor, tijdens of na het werk. Hiermee loopt de lichaamstemperatuur minder snel op. Verder is het belangrijk om altijd goed te blijven smeren met zonnebrandcrème.  

6. Let goed op collega’s

Zoals eerder hierboven gezegd kan warmte tot concentratieverlies leiden. Dat is levensgevaarlijk, vooral als er met zware machines wordt gewerkt. Let daarom goed op elkaar en attendeer collega’s om voldoende te drinken en het op tijd nemen van pauzes. Buitenwerkers met een verminderde conditie zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van warmte. Volg altijd de geldende veiligheidsinstructies op de bouwplaats.

Meer Artikel

Bekijk meer →

Meer in "Beschermingsmiddelen en Arbo"

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan