Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Van toekomstmuziek naar alledaagse praktijk

Door Herman de Haan

troswonderewereldpng.png

Domotica (smart homes of huisautomatisering) is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze woningen, kantoren, bedrijfspanden en andere gebouwen. Je zou het niet zeggen, maar domotica bestaat eigenlijk al heel wat jaren.

Kent u sterrenkundige en populair wetenschappelijk schrijver Chriet Titulaer nog? Hij was in de jaren 80’ van de vorige eeuw vooral bekend van het televisieprogramma ‘Tros Wondere Wereld’, waarin hij kijkers op geheel eigenwijze meenam in de laatste ontwikkeling op technologisch en wetenschappelijk vlak. Een ander belangrijk project van hem was het ‘Huis van de Toekomst’, dat in de 1989 de deuren opende. Met dit huis probeerde Titulaer de doorsnee Nederlander een beeld te geven van hoe technologie in de niet verre toekomst toegepast kon worden in de eigen woning: domotica.

Het Huis van de Toekomst stond in Rosmalen en demonstreerde de voor die tijd modernste technologische en bouwkundige innovaties. Denk aan zonnecellen, stemherkenning en een centraal werkend stofzuigsysteem. Toepassingen die we anno 2021 allemaal voor lief nemen. Titulaer is natuurlijk niet de geestelijk vader van domotica, maar hij liet wel al in 1989 zien welke richting de ontwikkelingen op zouden kunnen gaan. De eerste domotica-toepassingen gaan overigens verder terug en vinden hun oorsprong in onder meer de geautomatiseerde industrie én in de zorg, waar ze werden ingezet om mensen met een functiebeperking meer zelfstandigheid te kunnen geven.

Energie besparen met slimme technologie

Tegenwoordig gebruiken we domotica lang niet alleen meer omdat het in huis veel comfort biedt. We maken ons huis slimmer om het bijvoorbeeld te beveiligen of om energie te besparen. Energie is een hot item. Niet alleen door de groene transitie die we doormaken, maar ook door de sterk stijgende tarieven van gas en stroom. Domotica-apparatuur en aanverwante diensten kunnen helpen om te besparen en dus de energierekening te drukken. Slimme energiemeters geven gedetailleerd inzicht in ons energieverbruik en een smart home-systeem kan ervoor zorgen dat de verwarming, koeling of verlichting per vertrek wordt geregeld, of alleen wordt ingeschakeld als we thuis zijn. Kortom: domotica kan helpen om ons energieverbruik efficiënter en goedkoper te maken.

(Inbraak)beveiliging en domotica

Ook op gebied van veiligheid zijn de domotica-toepassingen legio; van brandmelders die communiceren met alarmcentrales tot aan systemen die in geval van een CO-alarm de verwarmingsketel uitschakelt en automatisch de ramen open zet. Bij inbraakbeveiliging kun je denken aan camera’s die beweging detecteren en de beelden bij onraad doorsturen naar de woningeigenaar of een bewakingscentrale. Mensen die wat ruimer wonen op een groot perceel, kunnen kiezen voor geavanceerde alarmsystemen die ongewenste voertuigen en personen al opmerkt voordat ze überhaupt bij de woning zijn. Zo’n systeem anticipeert door deuren en ramen zelf af te sluiten. Wilt u meer weten over smart home? Op ons platform staan verschillende leveranciers vermeld die smart home-oplossingen leveren.

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid