Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Tips voor duurzame en energiebesparende maatregelen

Door Herman de Haan Geomares

zonnepanelen24webvertising.jpg

Duurzaamheid is tegenwoordig een hot topic. Niet zo gek, want het draagt ook bij aan de inhoud van onze portemonnee. Eén keer investeren, is later profiteren. Hieronder hebben we verschillende duurzame maatregelen op een rij gezet die energie en op termijn ook flink geld besparen.   

Zonnepanelen op dak

Zonnepanelen zijn op dit moment populairder dan ooit. Dat heeft uiteraard te maken met de enorme stijging van de energieprijzen de afgelopen tijd. Een gemiddeld zonnesysteem kost tussen de 4.500 tot 6.000 euro. Zo’n bedrag is binnen vijf tot acht jaar terug te verdienen. Kwalitatief goede zonnepanelen gaan zeker 20 jaar mee. Investeren in zonnepanelen levert dus jarenlang voordeel op.

Zonnepanelen aanschaffen? Sungevity voert dakscans uit. Deze aanbieder geeft op basis van verwacht stroomverbruik een indicatie van de kosten en baten van A-merk zonnepanelen. Indien gewenst, ontvangt de aanvrager een persoonlijk advies. Alleen nog in 2022 kan met de btw-teruggave zo’n 21 procent worden uitgespaard op de aanschaf van zonnepanelen.   

Isolerende maatregelen

Er is nog genoeg mogelijk als het op isolerende maatregelen aankomt. Denk aan dak-, gevel-, muur- en vloerisolatie. Of vervang enkele beglazing voor dubbele. Ook kleine aanpassingen zoals het afdichten van naden en kieren, het ophangen van isolerende gordijnen of het plaatsen van radiatorfolie draagt bij aan energiebesparing.  

Het grote voordeel van isoleren is dat er minder warmte in huis verloren gaat. Van de andere kant zal er tijdens zonnig weer ook minder snel warmte binnenkomen. Dat scheelt dus enerzijds op verwarmingskosten, anderzijds op aircokosten. Ga zelf aan de slag met isolerende maatregelen of vraag een specialist om hulp. Sinds 2022 wordt liefst 30 procent van de kosten vergoed door de overheid als er twee isolatiemaatregelen worden getroffen (zie Rijksoverheid). 

Warmtepomp installeren

Om een woning te verwarmen is het mogelijk om een warmtepomp te installeren. Dit heeft als voordelen: minder CO2 uitstoot, geen gaskosten en lage onderhoudskosten. De warmtepomp kan bovendien in de zomer ook worden gebruikt om te koelen. Hiervoor dient wel aardig wat te worden geïnvesteerd, maar dat betaalt zich op termijn terug. Houd er wel rekening mee dat het beste moment om een warmtepomp te installeren ná een verbouwing is. De capaciteit van de pomp wordt namelijk berekend op basis van de nieuwe warmtevraag. Prijzen van de installatie van een warmtepomp met montage variëren sterk, van zo’n 4.000 tot zelfs 20.000 euro. Daarmee wordt het gebruik van aardgas deels of helemaal gestopt.

Subsidies voor energiebesparende maatregelen

Op een aantal van de bovengenoemde maatregelen is het mogelijk om subsidie te ontvangen. Sommige subsidies zijn landelijk, andere subsidies verschillen per gemeente. Ook is het mogelijk om gebruik te  maken van een groene lening of de Energiebespaarlening (gunstige voorwaarden). Kijk ook eens op Verbeterjehuis.nl om te zien van welke regelingen waar geprofiteerd kan worden.

Meer in "Installatie verwarming en lucht"

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: [email protected]

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid