Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Nieuwe modelovereenkomst beschikbaar voor zzp’ers in de bouw

Door Herman de Haan Bouwproducten

modelovereenkomst.jpg

De Belastingdienst heeft een nieuwe door Bouwend Nederland aangevraagde modelovereenkomst voor zzp’ers goedgekeurd. Bij het uitbesteden van werk aan zzp’ers is het belangrijk om afspraken te maken om boetes en vorderingen wegens schijnzelfstandigheid te voorkomen. De door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst aanneming van werk biedt bouw- en infrabedrijven hiervoor de benodigde zekerheid. Om zekerheid te verkrijgen over de arbeidsrelatie dienen bouw- en infrabedrijven de nieuwe modelovereenkomst te hanteren.

In een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst staan afspraken die de werkrelatie tussen het bouw- of infrabedrijf en de zelfstandige zonder personeel (zzp) verduidelijkt. Als wordt gewerkt met een goedgekeurde modelovereenkomst, dan is de zzp'er niet in loondienst. Hierbij is het wel belangrijk dat ook feitelijk conform de modelovereenkomst wordt gewerkt.

Modelovereenkomst vijf jaar geldig

De voorgaande modelovereenkomst aanneming van werk is afgesloten in 2017 en is formeel verlopen. Per oktober 2023 is de nieuwe modelovereenkomst goedgekeurd en gepubliceerd. Deze nieuwe modelovereenkomst is geldig tot en met april 2029. Nu sprake is van een nieuwe modelovereenkomst voor uitbesteding van werk aan een zzp'er, is het zaak dat bouw- en infrabedrijven de nieuwe modelovereenkomst hanteren om de gewenste zekerheid te behouden. Dit geldt in ieder geval voor het aangaan van nieuwe overeenkomsten voor het uitbesteden van werk aan een zzp'er.

Aantal bepalingen aangepast

In de nieuwe modelovereenkomst zijn een aantal bepalingen minimaal aangepast. Wel is een belangrijk voorbehoud opgenomen: Als de zzp'er die het werk heeft aangenomen, het werk vervolgens zelf ook weer geheel of gedeeltelijk uitbesteedt, dan dient hiervoor een aparte overeenkomst afgesloten te worden tussen de zzp'er en de partij waaraan het werk wordt uitbesteed. Voor een nieuwe partij in de keten dient dus een nieuwe (aparte) overeenkomst afgesloten te worden.

Klik hier om de nieuwe modelovereenkomst van Bouwend Nederland voor de inzet van onderaannemers zonder personeel (zzp) in te zien of te downloaden.

 

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid