Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Nieuwe fabriek Bergen op Zoom zet afval om naar duurzaam plastic

Door Herman de Haan Bouwproducten

biogebasseerdthermoplastic.jpg

Bij de afbeelding: het duurzame thermoplastic kan breed worden toegepast

Het Israëlische cleantechbedrijf UBQ Materials opent dit jaar in Bergen op Zoom een hightech fabriek die met geavanceerde conversietechnologie huishoudelijk afval omzet naar duurzaam plastic.

UBQ Materials claimt ontwikkelaar te zijn van 's werelds eerste biogebaseerd thermoplastic dat gemaakt wordt van organisch en niet-recycleerbaar huishoudelijk afval. Dit alternatief voor plastic bespaart schaarse grondstoffen, beperkt de uitstoot van CO2 van verbrandingsovens en moet een klimaatpositieve oplossing bieden voor een circulaire economie. Het kan zeer breed worden toegepast, waaronder ook in producten die worden gebruikt in de bouw.

Na de pilotfaciliteit in Israël is het bedrijf afgelopen jaar gestart met de bouw van de hypermoderne productiefaciliteit in Nederland, inclusief een R&D-laboratorium en een experience center. De fabriek wordt momenteel bedrijfsklaar gemaakt en zal later in 2023 operationeel zijn.

Productiecapaciteit van 80.000 ton

De vestiging van UBQ Materials bevindt zich in een regio waar zich tal van bedrijven hebben gevestigd die plastic produceren of verwerken, naast andere chemische en maakbedrijven. De fabriek zal een jaarlijkse productiecapaciteit hebben van 80.000 ton biogebaseerd thermoplastic waarvoor jaarlijks 104.600 ton afval wordt verwerkt. Dat komt ongeveer overeen met al het huishoudelijk afval dat een stad als Eindhoven op jaarbasis produceert.

Duurzame materialen

"De maakindustrie heeft de kans om de wereld positief te veranderen door de transformatie naar een nieuwe standaard voor duurzame materialen en een drijvende kracht te worden voor de circulaire economie", benadrukt Jack Bigio, medeoprichter en co-CEO van UBQ Materials.

UBQ Materials werkt samen met wereldwijd bekende bedrijven in verschillende sectoren, zoals Mercedes Benz, PepsiCo, Anheuser Busch en McDonald’s. Via het leveren van klimaatpositief materiaal in plaats van conventioneel plastic zorgt UBQ Materials voor het verminderen van de CO2-voetafdruk van toeleveringsketens.

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid