Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Netbeheerder plaatst 150 nieuwe trafohuisjes om energietransitie

Door Herman de Haan Geomares

Trafohuisje-stedin.jpg

Stedin plaatst dit jaar 150 nieuwe trafohuisjes in de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland, het verzorgingsgebied van de netbeheerder. Dat is ruwweg één huisje per twee dagen. De reden hiervoor is dat steeds meer huishoudens en bedrijven verduurzamen. Daarmee stijgt de vraag naar elektriciteit. In steeds meer steden, dorpen en buurten verschijnen trafohuisjes in het straatbeeld en worden er nieuwe elektriciteitskabels getrokken.  

David Peters, CTO van Steding, noemt het transformatorhuisje de ‘lokale krachtbron die zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen in iedere buurt mogelijk maken’. Om van aardgas en kolen over te stappen naar duurzame elektriciteit zit Nederland midden in een grote verbouwing van het elektriciteitsnet. Peters: ,,Onze klanten zijn thuis al volop bezig met de energietranisitie: ze gaan elektrisch rijden, kopen een warmtepomp of installeren zonnepanelen. Al deze apparaten vragen of produceren veel meer elektriciteit en daarom breiden we de capaciteit van het net uit. Daar zijn meer kabels en dus ook trafohuisjes bij nodig.’’

Wat doet een transformatorhuisje?

Stedin beheert al zo’n 26.500 trafohuisjes. Ze kunnen van uiterlijk en formaat erg verschillen, maar de meeste zijn ongeveer 2,5 bij 3 meter. In het trafohuisje wordt middenspanning omgezet naar laagspanning, zodat het gebruikt kan worden in huis. Daarnaast maken ze ook het laden van auto’s in de buurt mogelijk en transporteren de duurzame elektriciteit van de zonnepanelen die op de daken liggen. Een trafohuisje is een knooppunt voor de energievoorziening in de buurt en cruciaal voor de verduurzaming van huizen. Waar zo’n huisje komt te staan luistert nogal nauw, want niet alle plekken zijn even geschikt. Ze moeten bijvoorbeeld aan de openbare weg staan op een centrale plek in de wijk. Daarnaast moeten monteurs van voor werkzaamheden of een storing er goed bij kunnen.

Zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen populair

Zonnepanelen zijn één van de redenen dat er meer trafohuisjes nodig zijn. Begin dit jaar hadden ruim 337.000 huishoudens in het verzorgingsgebied van Stedin zonnepanelen. Dat is 23% meer dan het jaar ervoor. Al die panelen samen hebben een vermogen van 1.232 megawattpiek. Die leveren in een jaar net zoveel stroom als alle huizen in Rotterdam of twee keer de stad Utrecht in een jaar gebruiken.

Bij de afbeelding: Door de toenemende verduurzaming van woningen en bedrijven plaatst netbeheerder Stedin dit jaar 150 extra transformatorhuisjes.

Meer in "Terrein en openbare ruimte"

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan