Productlijst

Bouwproducten Bouwproducten

Klimaatinstallatie optimaliseren, waar moet je op letten? (deel II)

Door Gerard Zijlstra Bouwproducten

tandwielen.jpeg

Een optimaal afgestelde klimaatinstallatie bespaart maandelijks geld én veel overbodige CO2 uitstoot. Bovendien neemt het comfort in een gebouw enorm toe. Maar in de praktijk blijkt het lastig om een nieuwe technische installatie precies naar wens te laten functioneren.

In mijn vorige blog over dit onderwerp vergeleek ik technische installaties in gebouwen met verbrandingsmotoren in auto’s. Want net als bij auto’s, blijven de natuurkundige principes van dit soort technische installaties ongewijzigd. Nieuwere modellen worden wel efficiënter door beter motormanagement. Maar let op: wat er op de tekentafel ligt, kan in de praktijk heel anders uitpakken.

Installeren van nieuwe installaties is andere expertise

Om nog even terug te komen op de vergelijking met auto’s: bij Formule 1 races is er een heel leger aan experts en technici betrokken om de bolide steeds beter te laten presteren. Van de tekentafel tot de praktijk. En weer terug. Het is een constante feedback-loop. Het effect als een schakel niet goed functioneert is in de F1 direct merkbaar. Door toenemende complexiteit in de afstelling van gebouwbeheerssystemen, om de technische installatie optimaal te laten presteren, wordt er tegenwoordig ook veel meer van experts en technici gevraagd dan pakweg 10 jaar geleden.

Het proces van uitdenken, ontwerpen en installeren van klimaatinstallaties is vergelijkbaar met de feed-back loop bij F1. Immers, alle schakels moeten kloppen om een maximale energieprestatie te krijgen. Het begeleiden van dit proces bij klimaatinstallaties heet ‘commissioning’. Het doel is om tijdens de aanleg van een klimaatinstallatie te verifiëren en vast te leggen dat het materiaal, de systemen en bedrijfsmiddelen voldoen aan alle ontwerpspecificaties.

Daarbij is controleren of de aanleg vakkundig geschiedt essentieel. Klopt het opgeleverde met de specificaties? Daarvoor vinden er inspecties, controles en tests plaats. Commissioning is zo dus een complex gebeuren waarbij veel verschillende partijen zijn betrokken en het essentieel is dat alle schakels juist zijn.

Commissioning dé basis voor optimaal beheer

Commissioning vindt dus plaats in de periode tussen de ontwerpfase van een installatie en de ingebruikstelling ervan. Het commissioningteam gaat met de ontwerpgegevens aan de slag. De informatie die tijdens het ontwerp naar boven komt, wordt tijdens de aanleg aangevuld met gegevens ter plaatse. Voor de beheerder van de installatie vormen deze gegevens de basis om een onderhoudssysteem op te zetten.

Het is belangrijk dat deze schakel tussen ontwerp en het gebruik volledig en gestructureerd is. Is het dat niet? Dan kan onderhoud, ongeacht de visie, het systeem of de inzet van de installatie nooit optimaal zijn. Zeker als de bouwfase al is gestart terwijl het ontwerp van de klimaatinstallatie nog onvolledig is.

Effectieve en efficiënte commissioning

Een goed gestroomlijnde commissioning bespaart veel tijd en geld tijdens de aanleg, maar met name bij de ingebruikname en het in stand houden van de technische installatie. Bovendien leidt het tot minder uitval van de systemen en bespaart het op de operationele kosten. Daarom wil je graag zeker weten dat de juiste informatie snel op de juiste plek belandt. Pak het dus gestructureerd aan en neem pas de volgende stap als de vorige schakel correct is aangesloten.

Wel eens afgevraagd waarom bij veel gebouwen de technische installatie na lange tijd niet naar verwachting functioneert?

Dit is een bijdrage van Gerard Zijlstra, specialist efficiënt verduurzamen

Meer in "Gebouwbeheer en onderhoud"

Bekijk meer →

Interessante content voor Bouwproducten?

Stuur persberichten of andere content naar: redactie@bouwproducten.nl

Herman de Haan

Bouwproducten maakt gebruik van cookies op haar websites, om uw surfervaring aangenamer te maken.

Privacybeleid